dijous, 26 de setembre del 2019

Que en som de vulnerables!

Us altre dia trist...


Avui se’m fa difícil escriure sense deixar de pensar en la vulnerabilitat dels nostres actes davant l’Estat. Me n’adono de la fatídica sensació de que, fins i tot jo que em llegiu quatre gats, mesuro les paraules per tal de passar desapercebut davant la repressió. Tot i així remugaré, ni que sigui suaument, perquè ni puc ni vull evitar-ho: QUIN FÀSTIC DE SISTEMA !

Com us vaig comentar la setmana passada, ja hem començat amb la collita de la poma. Hem fet tota la groga. "Malauradament" n'ha sortit molta més per fer sucs que no pas de maca per vendre'n. La bona notícia és que el suc és un bé molt preuat... Per contra, tot i que tot just acabem de començar, sembla que amb la poma vermella es canviaran les tornes. Sospitem que el color groc és molt més atractiu per als insectes i això fa més vulnerables les grogues.

Canviant d'àmbit, ahir vam tastar la fulla del nap cuita i gratinada amb altres verdures. Es veu tan tendra que no ens en vam poder estar. El resultat va ser excel·lent. Té una textura que recorda les borratges, tot i que són dues espècies ben diferents. El nap destaca entre les arrels pel seu alt contingut en vitamina C i sembla ser que encara més les seves fulles. Curiosament, l'arrel té un valor calòric molt baix, molta fibra i és molt ric en diversos minerals. Si no els heu tastat, feu-ho. El lloc que ocupa en la nostra alimentació no és el que es mereix.

Permeteu-me acabar avui així:
Resultat d'imatges de llibertat presos politics
Tinguem una bona setmana.

Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat











dijous, 19 de setembre del 2019

Comencem la collita de pomes!

Bon dia!

Em trobo a molta gent que em va dient: "Ara ja esteu més tranquils, oi? Ja no deveu tenir tanta feina, tot deu anar de baixa". Doncs no, no és ben bé així. Molts conreus d'estiu segueixen en marxa. Només els melons i les síndries ens han donat un respir. Els primers perquè ja no en tenim i els segons perquè poca gent en vol ara que la calor ha afluixat una mica, tot i que encara tenim el camp ben ple. Ara s´hi sumen els carbassons i ben aviat els cogombres. Però tomateres, pebroteres, alberginieres i la resta de conreus d'estiu encara ens acompanyaran unes quantes setmanes si no ens cau el cel a sobre. En canvi, ja hem afegit el col-i-rave i el moniato al nostre llistat, i el camp és ple, a hores d'ara, de dues plantades de cols, bròquils, bròcolis, col-i-flors, espinacs i naps, a més d'una de calçots, que s'afegeixen a la resta de conreus. Avui ens toca la tercera, de plantada. Esperem que l'anunciada pluja de demà ajudi a que arrelin i no sigui d'aquelles que maltracten el planter.

A banda d'això, la setmana vinent comencem la collita de poma. La varietat groga (Opal) ja està al punt i la vermella (Dalinsweet) pràcticament també. Demà ja la trobareu al mercat passat per aigua que farem a Palamós. A partir d'ara seran les pomes que us oferirem. Els arbres van força carregats i es preveu una bona collita. L'intens sol d'aquest estiu n'ha malmès una part, sobretot les pomes que estan a ponent de l'arbre, on reben més insolació quan ja la temperatura és alta. Encara haurem d'esperar unes setmanes per fer-ne el nostre apreciat suc. No per les pomes, que ja estarien al punt, sinó pel fet que nosaltres disposem de temps per fer-lo.

Enguany comencem un nou servei, pensat per a aquells que no pugueu venir als mercats ni el dimecres us vagi bé de recollir la vostra comanda. A partir d'ara podeu demanar que us la preparem el divendres i la podreu passar a recollir el mateix dia, de 6 a 8 del vespre, a casa nostra. Només cal que feu la vostra comanda a través del web indicant, en l'apartat "comentaris", que la voleu per divendres al vespre.

Per engalanar una mica el post d'avui, us deixo una imatge de la nostra carpeta de fauna del parc. És una eruga d'heliotis, un gran devorador de tomates. Si us la trobeu dins la vostra cistella o quan aneu a fer una amanida, ja sabreu com es diu...


Bona setmana!
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat




dijous, 12 de setembre del 2019

Pluges i CCPAE


Bon dia!

Per dimarts passat esperàvem pluja a dojo. No vam sembrar ni plantar dilluns per tal que l'aiguat que havia de caure no ens fes malbé sembrats i plantades, que de vegades passa quan cau amb aquella ràbia que ho deixa tot planxat, com si hagués passat una compactadora de les que es veuen quan s'asfalta una carretera. Per contra, va fer uns plugims que haurien anat de meravella a llavors i planters per reeixir. No ens podem refiar de les prediccions meteorològiques... Ara, que millor això que ha passat a casa nostra que no pas les bestieses que ha fet al País Valencià!

Al camp els melons ja van afluixant i no estan tan madurs com fa pocs dies, en canvi enguany les síndries estan encara en un bon moment. Feia anys que no en collíem tanta. M'arriscaria a dir que en tindrem fins Tots Sants. Les tomates noves ja comencen a madurar i també sembla que s'allargaran força. Per contra, les carbassoneres i les cogombreres no fan gaire bona cara, tot i que de carbassons i cogombres de moment no ens en falten. La resta de cultius segueixen en bones condicions. Esperem que l'aigua que ha caigut no faci esberlar les figues, que aquest any també estan boníssimes.

A l'obrador seguim experimentant. Avui tenim previst de fer escabetx d'albergínia i continuar assecant figues. La gran novetat és que el farem amb vinagre de saüc. Ens queda poc vinagre de les nostres pomes i el reservem per a vosaltres. L'any passat se'ns van picar unes quantes ampolles del nostre "xampanyillo" de saüc i el vam ficar en una bota amb mare de vinagre. Ara ja el tenim al punt per als nostres elaborats. És més intens que el de poma, però té un pH perfecte per facilitar la conservació de les verdures.
Figues al deshidratador



Prou, ja veieu que avui tampoc estic massa inspirat, deu ser cosa de l'edat. O potser és l'atabalament mental que em provoca el paperam que hem de tenir a punt per ben aviat. Ens toca inspecció del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica) i només fan que demanar papers i més papers. Sóc del parer que les conviccions es demostren amb fets, no amb papers. De papers n'hi molts que són molls.

Molt bona setmana!
Enric

dijous, 5 de setembre del 2019

L'11 de setembre i nous elaborats per a atrevits

Bon dia!

Per tal de no oblidar-me'n començo comentant-vos, d'interès bàsicament per els que feu comanda o veniu a comprar a casa els dimecres, que la setmana vinent passem aquest dia de venda i repartiment a dimarts ja que, fins que la cosa no canvii, l'11 de setembre segueix essent un dia més reivindicatiu que no pas els altres. Tant de bo siguem capaços de fer un tomb a la cosa i el puguem convertir en festiu o canviar-lo per un altre que celebrem alguna cosa més grossa que no pas una derrota.

Aquesta setmana tenim un munt de novetats, tot i que també ens acomiadem d'un dels grans que venen de fora: l'alvocat. No en tornarem a tenir fins al novembre. Tampoc és per queixar-se gaire ja que déu-n'hi-do el que dura la temporada. Entre les novetats, tot i que ja fa uns dies que en collim, trobareu les figues, tant blanques com negres. Tenim una vintena de figueres que va ben carregades. Si voleu fer confitura, les podeu venir a collir vosaltres mateixos i us les farem més bé de preu.

On hi ha un bon increment de novetats és als elaborats del parc. Ens hem decidit a oferir-vos tot de productes que fa ja temps que estem preparant. Alguns encara evolucionaran més i pot ser que més endavant els perfeccionem, però creiem que ja són molt interessants i innovadors, imprescindibles per a paladars atrevits a la cerca de nous horitzons. Us en faig un petit llistat per engrescar-vos a tastar-los:
  • Fermentat de pastanaga
  • Escabetx de pastanaga
  • Remolatxa en vinagre de poma
  • Agredolç de meló i pebrot verd
  • Tomata triturada (aquest bastant més conegut...)
Si sumem aquests preparats als que ja fa setmanes que us oferim, en total fan 12 productes transformats de les nostres fruites i verdures. I espera't!

Per acabar us deixo una imatge de l'estat dels cultius de tardor-hivern. Al fons es pot veure el campanar d'Albons, que les ha vistes de tots els colors. Simplificant, primer envoltat d'aiguamolls, mes tard de camps d'arròs i ara de cereals, alfals i conreus d'horta.


Bona setmana!
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dijous, 29 d’agost del 2019

Fascinants cuques de llum

Bon dia!

No sé si us n'heu adonat durant aquestes nits d'estiu de la presència d'unes cuques de llum voladores. És un espectacle, sorprenent i inquietant el primer moment, voltar de nit pels camps i anar veient les llumetes intermitents d'aquests insectes. Ja ho és força, d'espectacular, veure les fascinants cuques luminescents de tota la vida, arran de terra... Sembla ser que ja l'any passat se'n van identificar els primers exemplars voladors a casa nostra. Es tracta, segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, d'una espècie originària de l'Amèrica Central i que, diuen, corre el risc de desplaçar la cuca de llum autòctona. La veritat és que aquest any nosaltres n'hem vist moltes de totes dues menes. Més que cap altre any. Vés a saber, potser col·laboren unes amb les altres... potser tant hi fa, per cadascuna, que hi siguin les altres... La complexitat de la natura se'ns escapa, per molt que intentem desxifrar-la. Us passo una imatge d'una cuca de llum "autòctona" que vam raptar momentàniament abans d'ahir per ensenyar als nens de casa.


Al camp continuem justejant de tomates. La bona notícia és que les tomateres que vam plantar al juliol estan molt maques i ben carregades amb unes floracions espectaculars. Pinta que, si no hi ha cap cosa que ho estronqui (creuem els dits), podem tenir tomates ben bé fins al novembre.
Els conreus de tardor-hivern que vam plantar fa tres setmanes estan creixent a molt bon ritme i és molt probable que en un mes, o fins i tot abans, us puguem oferir col-raves, espinacs, les primeres cols i alguns bròquils. Però poc a poc, que parlar massa té els seus riscos.

Canviant de tema, aquesta setmana vam tenir alguns problemes de "subministrament" i dimecres no ens van arribar els plàtans, les prunes morades i els préssecs vermells, déu-n'hi-do! Em sap greu que hagi anat així. Durant aquesta època de l'any els pagesos que fem fruita o horta anem bojos i, a hores d'ara, cansats del que arrosseguem de l'estiu. No va ser cosa nostra ni això serveix d'excusa, però ajuda a comprendre que aquestes coses puguin passar.

Ja hi som! Es comença a fer de dia i hi ha un munt de coses a collir. Entre les que ja són collides com ara les cebes o les patates i les que cal arrabassar com les pastanagues i les remolatxes, exactament 27 productes diferents tenim a la taula de collites d'avui. No és poca cosa...

Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

divendres, 23 d’agost del 2019

El sèsam i la confitura

Bon dia!

El bròquil no està florit. Tot just acabem de plantar-lo fa 15 dies. Però el sèsam sí que el tenim ben guarnit de flors. Fins i tot se'n poden veure ja alguns fruits plens de llavoretes tendres. Algunes de les plantes sobrepassen el metre i mig d'alçada. Encara és una incògnita si arribarà o no a bon port, però té tota la pinta que així serà. L'altre tema és com farem la collita i si costarà gaire o no de separar la llavor del resta de la planta. Ja us ho explicarem.


Tornem a disposar d'un elaborat que feia anys que no havíem fet: la confitura de meló amb pastanaga. No som gaire amants del sucre i mirem d'utilitzar-ne el mínim en els nostres productes. En aquest cas només hi hem posat una part de sis. És a dir que conté aproximadament un 16,6 % de sucre afegit, en contraposició al que sovint és fa que és un contingut del 50%. L'altra cosa és que el tant per cent final de sucre sigui superior. Tant la pastanaga com el meló ja porten una gran quantitat de sucres. El meló pota arribar a tenir fins a un 6 - 8 % de sucres propis, entre glucosa i fructosa. En el cas de la pastanaga la xifra pot augmentar fins a un 7 - 9 %, depenent de la font. Vaja, tenint en compte que el procés d'elaboració de la confitura fa que es perdi una part de l'aigua que contenen, entre naps i cols segurament supera els 40% de sucre entre l'afegit i el propi. És molt bona, però s'ha de consumir moderadament ... Sí, ja ho sé, no és la millor campanya de promoció que s'ha escrit mai per afavorir el consum d'un producte, però té la virtut de no amagar res, la qual cosa no és ben bé tendència, si més no de moment.

Per cert, que aprofito per informar-vos, als que vau demanar alvocat per la cistella del dimecres, que finalment ens va arribar ahir i per això no us el vam poder servir. Els vam esborrar de les vostres comandes.

Fins aquí hem arribat. Que tinguem tots plegats una molt bona setmana.
Endavant!

Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dijous, 15 d’agost del 2019

Polyommatus icarus

Bon dia!

Aquests dies l'horta està plena de papallones. Curiosament algunes espècies les trobem en zones de la finca molt concretes, com si visquessin allà mateix i no es moguessin de casa. No hem descobert ben bé per quina raó. Altres estan per tot arreu. Aquesta, que va fotografiar la Mireia, és una minadora de la fulla de l'alfals i d'altres herbes. Diria que està en el seu millor moment perquè costa no veure'n un bon grapat si t'hi passeges pels camins de casa. En aquest cas està xuclant nèctar d'una flor d'Aloc.


Aquí veiem el revers de les ales. L'altre costat és blau, per això comunament se la coneix com blaveta (segurament es tracta de Polyommatus icarus, però hi ha altres espècies molt similars i assegurar-ho ja és cosa d'experts que, evidentment, no és el cas).

Aquesta setmana comencem la collita de panotxes (capces, panolles o pinyes, segons l'indret) de blat de moro, per a consumir tendres. Enguany en tindrem durant una temporada molt curta ja que normalment en sembrem 4 o 5 cops durant la primavera i l'estiu i enguany només n'hem fet una sembrada. Potser estirarem la collita durant 10 ó 12 dies, depèn del temps que faci.

I per acabar, comentar-vos que ja vam fer la primera plantada de cols, bròquils, bròcolis i col-raves. A més de la primera sembra de naps. Podríem dir, com ho fan uns grans magatzems, que ja és tardor al Parc Agroecològic d'Albons. Els primers fruits d'aquesta plantada els recollirem a primers d'octubre, si el temps acompanya...

Apa, molt bona setmana.
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat