dijous, 1 de febrer del 2024

Artesans de la terra

Bon dia a tothom!!

Avui volem començar anomenant termes com manual, artesania, fet a mà o com abans, els quals generalment s'han associat en l'àmbit artístic, tèxtil o culinari, però no han estat pas atribuïts a la nostra feina de pagès. Què no treballem pas amb les mans nosaltres?
Ens fem un fart de manipular matèria prima, tant amb les mans com amb eines simples, sense oblidar la paciència que hem de tenir, juntament amb alguna pregària enfocada a qui la vulgui sentir, per poder aconseguir un producte de qualitat. Potser hauríem de dir-ho amb anglès, així tindria més màrqueting i seríem "trending topic"... fet i fet, ens preocupa ben poc.


Aquest diumenge passat vam assistir a la primera reunió convocada per l'Associació de Productores Agroecològiques de Catalunya (APACAT) que congregava una bona representació del petit sector d'horta ecològica del nostre país. L'acte va reunir uns 40 projectes agroecològics de tot Catalunya. Aquesta jornada va servir per marcar unes bases on aferrar-s'hi ben fort per deixar clar quina és la nostra feina i com la volem fer. Un dels objectius principals serà enderrocar murs de paperassa burocràtica que ofeguen la petita pagesia, pactats i redactats per persones amb una manicura gairebé perfecta.
Per un altre costat, i parlant a nivell europeu, esteu veient com s'està manifestant el sector primari a França? Potser que els francesos "són molt seus" amb algunes coses, però ens passen la mà per la cara quan es tracta de defensar drets.

Tornant a guardar la forca al seu lloc, us explicarem com han estat aquests últims dies al Parc. A la finca sempre hi ha tasques a fer, algunes més feixugues que d'altres, i és clar, avui n'ha tocat una de forta. Gran part de l'equip de pencaires estan molt posats amb tot el preparatiu del cultiu de les nostres tomates Ligúria. Sembla mentida però en dos dies ja ens plantarem a plena primavera i el planter de tomates està al caure i, aquesta primera plantada hem decidit de fer-la dins l'hivernacle nou el qual vam muntar fa dos anys. Vam decidir no treballar-hi amb màquines ni tractors. Això vol dir que toca fangar a mà. Aquesta manera de treballar, juntament amb altres pràctiques s'anomena agricultura regenerativa, on el sòl passa a ser l'element més important a tenir en compte, però això ja us ho explicarem un altre dia.

Un aspecte diferent als anys anteriors és el fet que aquestes tomaqueres, tot i fer-les dins l'hivernacle, les tutorarem encanyades en comptes de fer-ho amb fil, així que hem dedicat temps a tallar i preparar totes les canyes, aprofitant la lluna vella.



Encara ens queda molta feina a fer. Us anirem actualitzant els avenços!

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada