dijous, 17 de setembre del 2020

L'horta a finals d'estiu

Bon dia!

La pluja de la setmana passada gairebé va fulminar les tomateres que conreem a l'aire lliure i sense asprar. Les humitats i la calor són un brou de cultiu perfecte per als fongs. Quan les plantes són més joves i valentes s'enfronten a aquestes condicions i els és més fàcil de superar-les. Però quan la tomatera ja és vella, tant les fulles com els fruits sucumbeixen més fàcilment. Aquests darrers dies, amb la bonança que ha fet, han tret fulles i flors noves, però amb la tardor a tombar de la cantonada, difícilment arribaran a port. Afortunadament ens queden les que hem plantat a l'hivernacle per estirar una mica la temporada.

Per contra, les albergínies es van revifar amb la pluja. No en tindrem durant un parell de setmanes ben bones perquè les plantes van tenir un important atac d'aranya roja. Però si el temps acompanya mínimament, possiblement us en tornarem a oferir.  

Altres conreus que van de baixa amb el final de l'estiu, són els cogombres i els carbassons. Cada dia que passa en collim menys i, sobretot de cogombres, més mal girbats. Res d'estrany. De fet enguany hem allargat la temporada d'ambdós molt més que l'any passat. Els teniu al catàleg, però no us podem assegurar que en collim prou per cobrir les vostres comandes.

Les que van arribant de nou són les verdures i arrels de tardor i hivern. Aquesta setmana ja tenim ravenet i espinac, que se sumen a la col kale i el col-rave que ja vam començar a collir la setmana passada. Aviat també tindrem altres crucíferes. Als camps, ja fan molt bona pinta el bròquils, bròcolis i cols diverses que hi tenim plantades. A més, abans d'ahir vam sembrar els naps i demà ens arriba el planter, entre d'altres coses, de ruca. Dues crucíferes més per afegir a la llista. És curiós, a l'estiu en mengem ben poques de crucíferes, però a la tardor i durant tot l'hivern són les protagonistes dels àpats i de les hortes. Les plantes d'aquesta família no poden faltar a la taula. Són un pou de substàncies fitoquímiques terapèutiques. Destaquen sobre tot el seu alt contingut en calci, ferro, potassi, vitamina C i vitamina A. La col kale en concret, té un contingut en ferro superior al de la carn! A més se li atribueixen propietats antioxidants, depuratives, antibacterianes i antivirals, anticanceroses, antiinflamatòries i  reguladores de les hormones.

Canviant radicalment de tema, o no tant, us fem saber que estan obertes les inscripcions al monogràfic "Farmaciola Natural" que farem el proper 10 d'octubre amb la remeiera mallorquina Carme Jaume. Un repàs a tot allò que hem de tenir present per estar en les millors condicions de salud: els aliments, els hàbits i les plantes medicinals.


 Salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada