dijous, 3 de setembre del 2020

Els fregalls vegetals

Bon dia

Em fa l'efecte que hi ha un conreu del qual encara no us he parlat gaire. Es tracta de la lufa o fregall. L'any passat ja en vam fer i n'hem venudes i regalades algunes als mercats, però encara no l'hem ofert al nostre catàleg. Enguany hem trobat una bona manera de conrear-la per garantir una millor qualitat. Els dos darrers anys ja n'havíem fet, però la deixàvem créixer pel terra i, amb les primeres pluges de la tardor, acabaven ben plenes de fongs i ennegrides. Fixeu-vos com l'hem conreada i quin bon aspecte que tenen els fruits.

Potser no s'aprecia gaire. Hem fet una mena de túnel amb malla electrosoldada. Aquesta pèrgola improvisada ha servit de suport al conreu, evitant que els fruits toquin a terra i facilitat-ne la ventilació. A més d'això, una amiga nostra que ha estat fent feina a Mallorca en temes de recerca de varietats tradicionals i que ara està treballant amb nosaltres, la Mireia, ens va facilitar llavors de la varietat de fregalls que conreen allà. En vam veure un exemplar i la fibra que produeixen és molt més atapeïda que la que fèiem fins ara. Tot apunta que tindrem una bona collita! El resultat final el tindrem cap al mes de novembre o desembre, quan haguem recollit, assecat i pelat les lufes.

Una de les curiositats d'aquesta planta és que hem pogut comprovar que es conrea a lloc molt diveresos del nostre planeta. La coneixen a la Xina i el Tibet, encara la fan servir als països d'Amèrica del sud, se'n poden veure a l'Àfrica subsahariana,... Probablement el seu ús es va estendre ràpidament quan els viatgers la descobrien. En una època en la qual es desconeixia el plàstic és lògic pensar que la lufa s'escampés com una taca d'oli. Sembla ser que és originària del sud-est asiàtic, però el seu nom en llatí és Luffa aegiptiaca perquè els primers botànics europeus que la van descriure, a principis del segle XVIII, la van trobar a Egipte.

És, sense cap mena de dubte, un conreu a reintroduir als nostres camps, horts i jardins. La planta és molt decorativa, atractiva per als insectes i ens ajuda a minimitzar l'empastifament produït pels microplàstics. Rentar els plats, el propi cos o qualsevol superfície amb una esponja vegetal és un acte revolucionari en tota regla!

Salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada