dijous, 27 d’agost del 2020

Temps de gínjols!

Bon dia!

L'any passat no en vam collir cap. La mosca de la fruita va arribar-hi primer i va fer cau a tots i cadascun dels gínjols. Enguany en tenim un bon grapat. Els heu tastat mai, els gínjols? Com amb tota la fruita, hi ha persones que en poden prescindir perfectament i n'hi ha que cada any els esperen amb anhel. És una fruita ben curiosa, el gínjol. Per si no el coneixeu, es tracta d'una mena de "pometa" amb "pinyol d'oliva". Tot i que de la mena que en tenim és prou gros, és més petit que una pilota de ping-pong. El seu gust se'm fa difícil de descriure, de manera que no ho intentaré.
 


És probable que molts hagueu sentit aquesta dita: més feliç (o eixerit, o content, o trempat) que un gínjol. No se'n sap gaire l'origen, ni per quina raó se li atribueixen aquests estats al gínjol. Jo em quedo amb la que més m'ha convençut. Quan el fruit està sobre-madurat, que és com agrada a molta gent, és molt ric en sucres i fermenta fàcilment. Hi ha qui diu que l'origen de la dita està en el fet de que si se'n mengen en aquest estat, és fàcil d'emborratxar-se. Altres explicacions que he trobat cercant per la xarxa són més inversemblants. En coneixeu alguna altra?

D'altra banda volia comentar-vos que la lectura de la velocitat del vent en la nostra estació meteorològica no té res a veure amb la que seria si l'estació estigués ubicada al camp del costat, que està pelat com un desert. El fet que hi hagi les tanques d'arbres, fa que la intensitat del vent es ralentitzi substancialment. La lectura és, de fet, la que tenim a casa nostra, no la d'Albons. Ho comento només per tal que ho tingueu en compte si mai mireu les dades.

Aquesta setmana ja hem sembrat espinacs, ravenets i naps negres i també hem plantat apis, cols, bròquils, bròcolis, col-raves... i un ampli ventall d'altres verdures per collir el proper hivern. Encara que no ens ho sembli, la tardor és a tombar de la cantonada. En menys d'un mes ja hi serem.

Apa, salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada