dijous, 5 de novembre del 2015

Reflexions 1

Amb aquestes humitats i la calor que no afluixa, els fongs val al seu aire. I què no dir dels cargoles i els llimacs, que es troben dins la seva salsa. És difícil caminar sense trepitjar-ne algun!

Ahir, motxilla a l'esquena, vam estar voltant per la finca per mirar de protegir els conreus més sensibles. Avui, després de collir si encara queda temps, haurem de seguir amb la tasca ... per mi, de lluny, la que faig més a desgrat.

Estem utilitzant, per controlar alguns fongs de miceli extern com ara l'oïdi o cendrosa, l'àcid làctic provinent del xerigot de fer formatges tipus frecs o mató. És un producte molt àcid, totalment natural, i que ha demostrat un important efecte sobre aquest tipus de fong, A més conté nutrients que ajuden a la planta a refer-se dels atacs d'aquests intrusos de moltes de les plantes conreades.

Tot i que procurem treballar sempre amb la natura i no contra ella, ja veieu que de vegades no ens podem en sortir sense recórrer a mètodes un xic agressius per alguns essers vius.

De fet, i trencant alguns mites, amb l'horta contínuament estem anat contra natura: treballant el sòl per plantar aniquilem milions de fongs i bacteris que viuen plàcidament a les partícules de terra, plantant i sembrant introduïm espècies que molt rarament haurien sortit de manera espontània, desherbant modifiquem les comunitats vegetals que de manera natural colonitzarien el sòl, ... i ja no segueixo que encara deixareu de comprar ecològic!

És clar que no entraré en les repercussions que té l'agricultura convencional sobre el medi, en tot cas serà una altre dia potser. Evidentment això que fem nosaltres és un joc de nens en comparació amb al destrucció, contaminació i erosió que provoca l'ús continuat de l'agricultura industrial sobre el medi, especialment la producció d'hortalisses i de fruita.

Bona setmana

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada