dijous, 19 d’octubre del 2023

Foc als papers

 Bon dia!

En aquest espai ens heu vist remugar unes quantes vegades contra l'excés de paperassa que ens obliguen a presentar o tenir al dia diverses administracions, especialment l'anomenat el DACC (Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural). En aquest aspecte el sector ramader ho té molt pitjor que nosaltres. Tant és així que aquesta mateixa setmana l'associació Ramaderes de Catalunya ha fet públic el document "Foc als papers", que podeu llegir en aquest enllaç, on es detalla la càrrega administrativa i el cost que suposa engegar i tirar endavant una explotació ramadera. Potser en algun lloc també haureu sentit que un ramader del Moianès, en Francesc Molins, s'ha declarat insubmís davant el DACC per aquest excés de paperassa.

Alguna cosa està passant. La recent creada "Associació de Productores Agroecològiques de Catalunya", APAcat, que pretén vetllar pels interessos del sector, és una prova més de que el moviment s'està organitzant. Veurem fins a quin punt som capaços de posar els punts sobre les is.

Al camp estem molt contents per la collita de moniatos d'enguany. Tot i que encara necessitem millorar, hem aconseguit collir exemplars de mides més reduïdes, cosa que segur que agraireu. Els primers anys la majoria de peces sobrepassaven el quilo i alguns arribaven a fer-ne més de tres. Enguany hem aconseguit tenir peces més petites perquè vam escurçar la distància de plantació. Vam començar amb 60 cm entre plantes i hem arribat als 25. L'any vinent provarem de posar dues plantes a cada forat a veure si encara aconseguim més proporció de moniatos petits.

De cultius d'estiu que encara no hem començat a collir ens queden els cacauets i les xufles. Els primers tenen molt bona pinta, però no sabrem si la collita serà bona fins que comencem a arrencar plantes. Segurament serà la setmana vinent. Amb l'aspecte que té la xufla ja podem deduir que la collita no serà gaire abundosa. Les plantes han quedat esquifides, probablement per la manca d'aigua. Algunes en collirem, però haurem d'esperar a l'any vinent per tenir-ne per oferir-vos. 

Aprofitem el llençol d'aquest divendres per explicar-vos també que la Mercè Masó i la Mireia Mena, que elaboren les conserves del Parc, faran una xerrada-taller-tastet el proper dimecres a la Biblioteca de Palamós amb el títol "No al malbaratament alimentari: aprofitem bé fruites i hortalisses". Hi podreu conèixer com treballem aquest aspecte des de la nostra explotació, i amb quines estratègies aconsegueixen conservar productes aprofitant els excedents i minves de la nostra activitat. 



Àpali, bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada