dijous, 4 de març del 2021

Ara sí, ja l'hem fet!

Finalment ahir vam poder fer la nostra primera prova de carbonet o biochar. No les teníem totes. Els diferents mètodes que es fan servir per produir-ne eren inviables per a nosaltres. Si cerqueu per internet veureu que es pot fer a petita escala, dins uns bidons o un con metàl·lic invertit, o ja de manera més sofisticada, dins de càmeres de combustió amb un control més acurat de la temperatura i l'oxigen. Atès l'ingent quantitat de brancada que esporguem cada any per tal de mantenir les nostres tanques vegetals més o menys controlades, era impensable plantejar-ho a petita escala i totalment insostenible econòmicament una inversió en la maquinària necessària per a fer-ho de manera més acurada. Així que ens vam empescar un mètode una mica diferent. Vam fer unes rases d'uns 5 metres de llarg i un metre de fondària, prou amples i fondes per a poder encabir fàcilment les branques llargues sense haver d'anar tallant-les a petits bocins, com obliga el mètode que es fa servir a petita escala. Això ens permetria limitar la quantitat d'oxigen de què disposaria el foc. Per començar, vam encendre foc amb llenya més seca i vam començar a afegir el brancam que teníem apilat al costat. Sense parar. Tres persones anàvem ficant banques a la rasa, sense aturar-nos ni un moment. En aquest moment l'objectiu era que es fes el mínim de cendra possible. 

 
 
Un cop acabada la pila de brancam, vam deixar uns moments per tal que es "cremessin" les darreres branques incorporades. Tot seguit hi vam afegir aigua per aturar el procés. Molta aigua, fins aconseguir que ja no fumegés. I vet aquí el resultat:

 
 Estem contents amb el que vam aconseguir. És difícil avaluar la qualitat final del producte, però el material aconseguit té l'aspecte que buscàvem i és trencadís com cal. Ara ens toca decidir quina quantitat per metre quadrat n'escamparem i, més endavant, veurem els resultats que ens dóna a nivell de millora de estructura, fertilitat i vida del sòl.

Seguim. Salut i bons aliments!

Enric

Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada