dijous, 21 de gener del 2021

De les fredorades passades

Les fredorades de dies enrere van afectar considerablement alguns conreus. Entre ells el moniato. La seva temperatura òptima de conservació són 12ºC. Nosaltres no tenim un bon lloc per a emmagatzemar-los i els deixem sota terra per anar-los collint poc abans de vendre'ls. A l'estar sota terra, on la temperatura no baixa tant ni tan ràpidament com a sobre, encara es conserven en bon estat tot i que hi hagin les primeres glaçades. Però amb el pas dels dies i si la temperatura és molt baixa, el terra es va refredant i els moniatos es van fent malbé. Per això no us en vam servir als que n'havíeu encarregat.

Un altre conreu que va quedar malmès és l'api. De vegades els símptomes de les glaçades no s'aprecien del tot fins que passen uns dies, quan els teixits ja es van degradant perquè la planta no ha pogut evitar que congelessin. Aquest ha estat el cas de l'api. Per això us vam abaixar el preu de venda de 2 a 1,5. D'ara endavant, però, i fins que no estiguin en millor condicions, us els farem a 1€ la unitat i us servirem només el cor.

Quan les temperatures van baixant de manera progressiva, Els vegetals van acumulant sucres i sals en els seus teixits. D'aquesta manera es van fent més resistents a baixes temperatures ja que quan un medi té més sals o sucres dissolts, més baixa és la seva temperatura de congelació. Però és clar, tot té un límit.

El conreu que ha estat més afectat a casa nostra ha estat el bròquil verd. Els poms han quedat superficialment rostits i, tot i que poden aprofitar-se, visualment no vénen gaire de gust ja que de verds han passat a amarronats. Sortosament els ha pogut aprofitar la Xarxa se suport mutu de l'Alt Empordà, que van venir ahir a collir-los i ja s'han repartit, juntament amb pastanagues nostres i productes d'altres pagesos, a famílies amb pocs recursos.

De totes maneres, hem de dir que la resta de productes han resistit bé l'episodi de baixada de temperatures. Fins i tot és justament per aquesta raó que hem pogut aprofitar algunes verdures com ara el bròcoli, que s'ha mantingut pràcticament igual des que vam començar les vacances fins que les vam acabar. 

Com en tantes coses, el que li va bé a un, no li ha d'anar bé a tothom.

Salut i bons aliments!

Enric

Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada