dijous, 3 de desembre del 2020

Un altre de bròquils

Tornem a parlar del bròquil. Teòricament els bròquils floreixen, és a dir ens ofereixen els poms florals que ens mengem quan han passat un determinat número de dies des de la seva sembra. Les varietats més primerenques estan al punt al cap de 90 dies, mentre que les més tardanes ho estan després de 120 ó 150 dies. D'aquesta manera, teòricament, podem programar aproximadament les sembres de cada varietat per tal de tenir-ne per collir durant el màxim de temps possible. Però ai las!, hi ha moltes altres coses que intervenen en la seva floració i en la grandària de la seva inflorescència. La temperatura, la llum, la durada del dia, l'adobat, les cavades i regades... i segur que, en més o menys grau, també un munt d'altres coses que no són ni visibles ni gens conegudes pels humans. Això passa en molts dels conreus que fem al camp, però és especialment accentuat en els bròquils i bròcolis, que a més ens donen un marge molt petit de temps des que comencen a estar a punt per collir-se fins que es fan malbé o s'espiguen. 

Les varietats modernes tendeixen, perquè així les han seleccionades, a florir totes alhora. D'aquesta manera els grans productors poden entrar a collir-ho tot en pocs dies i omplir-ne camions. Per contra, en general, les varietats tradicional van florint més gradualment i donen més marge als petits productors per a poder collir els poms en dues o tres setmanes.  Dels bròquils que conreem, el que més esglaonadament floreix és el verd. Per contra, els grocs i els blancs concentren més la seva floració.  Aquesta setmana us n'hem tornat a oferir de totes les menes que tenim, però segons el temps que faci és possible que n'hi hagi algun que finalment no us el puguem servir.

Malgrat que entrem en un període més fred, l'horta ens regala encara un munt de verdures i hortalisses. La setmana passada vam incorporar els alls tendres al nostre oferiment. A partir d'avui, hi afegim la col llombarda i l'enciam negre o del sucre. De fet, al camp tenim més varietat ara que a l'estiu. En el llistat de collites d'avui hi ha 30 productes diferents!

Molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada