dijous, 2 de juliol del 2020

aphidoletes aphidimyza

Bon dia!

Aquesta setmana ens estrenem amb la lluita biològica. Per si no esteu al cas, s'anomena lluita biològica a l'ús d'enemics naturals de les plagues per tal de controlar-les. Quan dic que ens estrenem, vull dir que serà la primera vegada que introduïm un insecte de manera artificial en els nostres camps.

Com us he dit algunes vegades, quan vam començar el nostre projecte aquí a Albons, el primer que vàrem fer va ser plantar moltes espècies diferents d'arbres i arbusts que afavorissin la diversitat i servissin de refugi i font d'alimentació per a tot tipus de fauna auxiliar. Aquest fet ens ha permès de conrear reduint moltíssim l'ús de productes naturals per controlar les plagues. De fet generalment només utilitzem dos productes, i no cada any, sobre dos conreus, la tomata i el porro. Enguany, la temperatura relativament suau i les pluges continuades han provocat un esclat continu de pugons sobre algunes plantes de l'hort que normalment no en tenen. Aquests peculiars insectes, en aquestes condicions, es reprodueixen molt ràpidament. Tenen la capacitat de fer-ho de manera asexual, per partenogènesi, és a dir que les femelles poden pondre ous sense fecundar que donaran lloc a nous individus. A més, són defensats dels seus enemics per les formigues, que aprofiten les seves dolces secrecions com a aliment.

A hores d'ara encara no hem pogut controlar el pugó amb extracte de nim (Azadirachta indica), que generalment és molt efectiu, sobre les plantes de cogombre. Finalment hem optat per ajudar la fauna ja existent amb la introducció d'Aphidoletes aphidimyza. La larva d'aquesta mena de mosca ja l'hem vista sobre les fulles de les cogombreres, però n'hi ha molt poques per fer un control efectiu de la immensa quantitat de pugó que hi ha. Ens van arribar ahir en forma de pupa i aquest matí el pot on les guardàvem ja està ple d'insectes amb ganes de sortir-ne. En una estona l'obrirem en mig de les plantes per tal que puguin començar a alimentar-se i pondre ous el més aviat possible.

El cicle d'aquest insecte és, a grans trets, el següent. Les mosquetes que acaben de néixer s'alimentaran de les secrecions dels pugons. Les femelles, als 3-7 dies, començaran a fer ous (entre 100 i 200 cadascuna), sobre les colònies de pugons. Passats 2 ó 3 dies les larves sortiran dels ous i s'alimentaran dels pugons durant una setmana aproximadament. Cada larva pot menjar-se entre 5 i 50 pugons al dia. Passada una setmana, aquestes larves cauen a terra i es transformaran en pupes, d'on tornaran a sortir les noves mosquetes.

Una de les pupes que ens van arribar ahir
Una larva a punt de menjar-se un pugó
Tot plegat pot semblar una mica salvatge a ulls humans. Cada instant passen salvatjades a la natura, al marge de la nostra consciència. És cert que introduir un esser viu en un sistema també ens pot semblar molt agressiu i de conseqüències imprevisibles. La veritat és que l'agricultura és una agressió contínua al medi natural. Ho mirem com ho mirem, el fet d'eliminar la vegetació, remenar el sòl, incorporar-hi adobs i controlar l'herba amb l'objectiu plantar-ne espècies que rarament apareixerien en un entorn sense l'acció humana, es podria dir que és fins i tot antinatural. Som molts i alguna cosa hem de menjar. L'agricultura ecològica pretén aconseguir aliments sans per nodrir les persones, però assegurant que les properes generacions puguin seguir alimentant-se dels mateixos sols i, per tant, mimant-los i no explotant-los malgrat fer-ne ús. Agombolant la terra.

Salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada