divendres, 25 de gener del 2019

avui, de mels i carns

Bon dia!

La tarda de dissabte passat vam visitar lˋÀlex a Lliurona. L'Àlex és un dels pocs apicultors ecològics certificats a Catalunya, tot i que encara està en periode conversió. No és fàcil produir mel sense tractaments químics, però encara ho és menys que la mel estigui certificada. Les raons són vàries, però potser la principal és que el rusc ha d'estar envoltat, en un radi mínim de 3 km, de vegetació certificada ecològica (pastures, conreus o boscos) o de vegetació silvestre. Només així es pot garantir que la mel i altres productes del rusc, com el pol·len o el pròpolis, estiguin exempts de pesticides. Si bé és cert que una abella es pot aventurar més enllà d'aquesta distància, és poc probable que ho faci.

La casa de l'Àlex i de part de les seves abelles està envoltada de pastures, a tocar del nucli del poble. Hi vam arribar després de circular per poc més de 12 km de pista que travesa un bosc amb una rica diversitat d'habitats, de molt soleiats a ben obacs. Hi heu estat mai, a Lliurona? Val la pena endinsar-s'hi. El primer que ens va sorprendre va ser a diversitat de mels que té. Ens va explicar que té escampades caixes d'abelles des del Cap de Creus al Ripollès, sempre envoltades de boscos. En aquests moments, a banda de la típica mels de milflors, també en té de romaní, de bruc, de timó i de romani i ravenissa

Ens va rebre amb un excel·lent hidromel que, evidentment, fa ell mateix. Vam tastar el pròpolis que acabava d'extreure de les caixes i vam conversar una bona estona. Una agradable estona on vam aprendre més coses sobre la mel i la cura de les abelles. El resultat de tot plegat: a partir d'ara us oferirem la seva mel. La que podeu trobar en botigues, i fins i tot la que nosaltres mateixos us estàvem servint, molt sovint és productors-envasadors que compren bona part de la mel que comercialitzen a d'altres productors. Malauradament, per poder posar la mel dins els pots, aquests envasadors l'han d'escalfar, destruint així una part imortant de les seves propietats.

L'expositor que té l'Alex a casa seva



Canviant radicalment de tema, ara parlarem de carn. Per qui pugui interessar.

Ja us vaig parlar de Llavora. Aquell projecte de producció i comercialització de porc eocòlgic amb seu i granja a Ventalló. Doncs aquesta setmana vinent fan repartiment i casa nostra és punt de recollida dels seus productes. Si voleu alguna cosa, us podeu posar en contacte directament amb ells i dir-los que us ho portin al Parc Agroecològic. Si sou dels que rebeu la cistella a casa o veniu al mercat, us farem arribar el paquet amb la vostra comanda setmanal. Aquí teniu les dades per si us interessa:

I un darrer apunt carnívor. La gent de Xai Tramuntana, l'Ivan i l'Íngrid, ens oferiexen un descompte especial en els seus productes de xai lletó. Fins a l'11 de febrer, si els feu una comanda dient que sou clients nostres, us faran un descompte del 20%. Us el perdreu? Per fer-los comanda o posar-vos en contacte, podeu fer servir el seu correu: xaitramuntana@gmail.com o trucar al 651 610 750.

Som-hi!
Bon setmana i molta sort.

Enric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada