dijous, 10 de novembre del 2016

Comencen temps de poda

Tot s'arrelenteix a l'hort. El ritme de creixement dels conreus és tan minso que gairebé dóna la sensació que tot estigui igual encara que vagin passant els dies. I la cosa encara anirà a més. En canvi hi ha una punyetera herbeta que setmana darrera setmana va guanyant el seu espai en els camps. Es tracta de l'herba gallinera, que només podem controlar si tenim uns dies de tramuntana. Té la capacitat de tornar a arrelar, per més que la vagis arrencant, simplement utilitzant les humitats del matí, que són bastant importants en aquest temps on les nits són ben estrellades i l'oscil·lació de les temperatures entre dia i nit és considerable. Per si no la coneixeu us deixo una imatge d'aquest encant que va cobrint els horts durant aquesta època de l'any i fins la primavera.


I com que les feines de l'hort disminueixen bastant, ara comencem a podar les tanques vegetals. Com us he comentat alguna vegada, tenim més de 2 quilòmetres de tanca feta amb una cinquantena d'espècies d'arbres i arbusts. Aquestes tanques són útils per moltes raons. Les més importants són que protegeixen als cultius de la tramuntana i donen refugi i aliment a auxiliars com els ocells insectívors o els insectes depredadors. En definitiva augmenten la biodiversitat de la finca creant un hàbitat més adient pels conreus i aporten el seu granet de sorra en la lluita contra el canvi climàtic absorbent diòxid de carboni i convertint-lo en matèria orgànica.

Tot plegat és casi perfecte, l'inconvenient és que els arbres van creixent i hem d'anar retallant, any darrera any, les branques que van envaint els camps. Ara, amb els pas dels anys, molts arbres són massa alts i, sobretot a l'hivern, fan molta ombra als conreus, cosa que no convé gens en aquesta època de l'any. De manera que enguany hem de xollar els arbres que som més alts, com ara les freixes, i això ens porta una feina extra que encara no sabem com gestionar. Ben segur que les properes setmanes us aniré parlant d'aquest tema.

Bona setmana i molta sort

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada