dijous, 24 d’abril del 2025

No em toquis la fava

Bon dia a tothom!

Quan era petit no entenia a què es referien els adults amb la frase - més sonada popularment en castellà - de: La cuesta de Enero. No sabia interpretar quin era el sentit d'aquella expressió i per què el gener feia pujada. Ara com ara, a termes més personals, gener representa tranquil·litat, el caliu d'una llar i àpats de cullera. Vet aquí com han canviat les coses, ja que ara com a pagès hortolà, la pujada no dura un mes, sinó una estació i si et despistes part de l'altra.

Com ja vam comentar en algun escrit anterior, enguany tornarem a tenir, de collita pròpia, una sèrie de cultius que no vam poder assumir l'any anterior, a més de la gran varietat que continuem fent habitualment. Tot això sumat a les il·luminades o experiments amb altres cultius que any rere any van sorgint, fan que la preparació dels camps sigui un no parar.

No hi ha una setmana que no tinguem alguna plantada o sembrada programada, fet que s'ha vist reflectit amb l'acumulació inconscient de safates de planter per retornar.

Justament sabem que a hores d'ara ja deuen haver aparegut a les vostres ments un sense fi de preguntes, però no volem fer-vos la denteta avançant esdeveniments. Va, com que sabem que heu estat bons/es minyons/es farem una breu repassada sense dir cap nom en concret per tal de no desencadenar la bogeria o una allau de preguntes a mercat.

Tenim les plantes netes de "xupons", emparrades i amb el primer pom de flors. També han sortit les primeres plàntules que deixen entreveure unes tendres fulles. Ara mateix tots els hivernacles estan plens i amb tots els cultius necessaris per poder fer un bon gaspatxo.

Un cop havent fet volar tudons, toca parlar del moment actual. L'estat primaveral és un període ple d'estímuls, olors i colors, que poden fer parar boig al més tranquil. Tot i que amb això no us podem ajudar massa, sí que parlant en termes gastronòmics podem calmar aquesta gana pre-estiuenca.

Tots sabem que els dies de brous calents ja han quedat enrere, però això no vol dir que hàgim de guardar les culleres. Com? Ara mateix ho expliquem:

Després de sobreviure al curt, però intens temporal de tramuntana, les nostres ajagudes faveres han començat a produir una infinitat de tendríssimes faves que, saltades juntament amb uns alls tendres, faran de guarnició per una fresca crema de porro i poma, també coneguda com a vichyssoise. Podrem continuar amb una graellada de verdures on el protagonisme ha de ser indiscutiblement per la carxofa i l'espàrrec que, depenent del gust de cadascú, podrà o no amanyagar-ho tot amb una mica de romesco. Per tancar aquest conjunt, es pot acompanyar amb una plata d'enciam ben amanida, on el caràcter de la ruca acabarà de convertir un simple àpat en un àpat de Diumenge. Som conscients que ens hem oblidat de les postres. No patiu, de la maduixa en parlarem un altre dia.

Bona setmana,

Salut, agroecologia i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------

Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç

divendres, 18 d’abril del 2025

Compostejant

 Bon dia!

Enguany estem modificant la nostra estratègia de fertilització dels camps. Fins ara hem hagut de comprar prop de 60 tones de compost cada any per mantenir un bon nivell de producció i intentar incrementar el nivell de matèria orgànica del sòl dels nostres camps de conreu, que és la mare dels ous quan parlem de fertilitat. Fa tres anys vam començar a compostar pel nostre compte la brancada que periòdicament produïm al podar els més de dos quilòmetres de tanques vegetals que tenim a la finca. Triturem tot aquest brancam i el barregem amb gallinassa de la granja de ponedores ecològiques que en Raimon té a Viladamat, fent una pila d'aquesta barreja. De moment no tenim un sistema per humitejar-la periòdicament, que fora l'ideal per aconseguir una bona maduració del compost, però passat un any el producte ha evolucionat molt i té un aspecte de sotabosc que fa venir ganes de clavar-li mossegada.

Com que la quantitat de fems que hi barregem és relativament poca, segons els coneixements agronòmics que s'ensenyen a les escoles d'agricultura, el producte obtingut pot ocasionar el que s'anomena fam de nitrogen. Aquest fenomen es dóna quan s'incorpora al sòl una matèria orgànica amb una relació C/N (quantitat de carboni en relació a la quantitat de nitrogen) alta, és a dir, amb excés de carboni. Això provoca que els microorganismes del sòl acaparin tot el nitrogen al seu abast i, conseqüentment, les plantes no en disposin per al seu creixement, comprometent seriosament el rendiment del conreu. Per aquesta raó fins ara hem estat molt prudents a l'hora d'aplicar el nostre compost als camps. De fet encara tenim certs dubtes que la cosa funcioni com ens agradaria, però tot i així ens hem llençat a la piscina i des de primers d'aquest any estem barrejant el material obtingut amb parts iguals del compost que fa anys que utilitzem. Encara és aviat per dir com està anat la cosa, però veient la força amb la que creixen les plantes que han sortit espontàniament sobre la nostra pila, creiem que no hauria d'haver-hi problemes. Pensem que el fet que la quantitat de carboni que hi ha a la barreja provingui en bona part de la lignina del brancam més que de la cel·lulosa, que és el que tradicionalment trobem als fems, pot marcar la diferència en la qüestió de la relació C/N, ja que probablement els microorganismes que degraden la lignina no són tan nombrosos ni prolífics com ho són els que degraden la cel·lulosa. En fi, ja us anirem explicant com va la cosa.

La nostra pila de compost després d'un any

Detall de l'aspecte del material

Brancada d'enguany a punt per ser triturada

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà

dijous, 10 d’abril del 2025

Tot fent tiki-taka

Bon dia a tothom!

Comesteu?bé?! 

Aquítotgenial!!anematotdrapisemblaqueestemaconseguintesnllestirméstasquesdiariamentquenopasnovesqueentren. 
Va, d'acord, agafarem uns minuts per inspirar aire per tal de fer més entenedores les nostres paraules.

Podem dir encara amb boca petita que estem molt contents perquè gairebé hem pogut atrapar la feina deixant el marcador igualat. Però no ens podem refiar, ja que ben aviat ens arriba la família de les solanàcies per la porta gran. 
Aquests darrers dies han estat una constant de combinacions impossibles per tal de treure el màxim suc a les hores laborals. Encara que sembli cosa fàcil, aconseguir fer un "Bingo" amb paraules d'optimització ens dona molts motius per arribar el cap de setmana amb un somriure de pam i mig. L'enllaçat entre l'adobat del sòl i la posterior preparació amb el tractor, ha generat que a hores d'ara ja tinguem carbassoneres i cogombreres generant noves arrels al terra del Parc. Quan tens motivació i un bon equip, ràpid assoleixes objectius. 

Encara que no us ho creieu, continuem recollint brancada tot arribant als dies previs a la Setmana Santa, encara que segurament els que tingueu criatures ja haureu notat que a vosaltres us arriba la processó més aviat. Esperant de no arribar per Sant Joan amb el mateix tema, si algú necessita un parell de troncs per canviar de creu, ens tenim de totes les mides, formes i gustos. 

Sincerament, avui l'espessor s'ha apoderat de la fluïdesa gramatical. En aquest cas recorreré a una opció que m'ha donat una noia molt sabia amb la qual tinc el plaer de compartir molts moments del meu dia a dia, finalitzant amb un petit reportatge fotogràfic on veureu les nostres tasques d'aquests dies.

Abonant els futurs cabrassons

Trasplantant cogombres

Perdudes entre carxoferes

Una carretada d'espàrrecs

Així llueix el pèsol de l'hivernacle

Le Riu i la Livia desherbant la pastanaga

Apa doncs,

Bona setmana,

Salut, agroecologia, inspiració i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------

Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç

dijous, 3 d’abril del 2025

Festival de primavera: plantades i esperades collites

Bon dia!

El bon temps i la terra eixugant-se a marxes forçades ens han permès posar fil a l'agulla per recuperar el temps perdut. Aquesta setmana (per fi!) hem pogut sembrar la patata. N'hem fet d'Àgria i de Rudolph. Aquest any creuem els dits per tal que els astres s'alineïn de tal manera que puguem disposar d'una millor collita que l'any passat, cosa que tampoc serà molt difícil perquè va ser realment molt minsa i no tan maca com ens hagués agradat. La sembrada de patata ha donat aire nou a tot l'equip, que ja feia setmanes que frisava per poder posar-la a lloc.

La Laia tapant les regues de patata. Es poden veure les patates dins de les regues

També hem pogut plantar els espàrrecs, que feia dies que esperaven. L'espàrrec, a nivell de conreu, podríem dir que està a cavall entre una hortalissa i un fruiter. Els vam plantar aquest dimarts, però no podrem començar a collir-ne fins d'aquí a dos o tres anys; i després n'estarem collint, si tot va bé, durant 10 anys o més.

Avui toca plantar ceba. De moment la d'Amposta, que és la vermella que us oferim seca des del juliol i fins que se'ns acaba, que acostuma a ser, si l'any és bo, fins al febrer de l'any següent; i la Leone, que és la groguenca que us oferim com a tendra i semi-seca, i que no aguanta tant de temps collida com la d'Amposta. En una o dues setmanes plantarem també Valenciana, que és la blanca que també us oferim com a seca durant la tardor i l'hivern.

I la setmana vinent, més: porros, carbassoneres, pebroteres, remolatxa, pastanaga, ravenet, espinac ...

D'altra banda arriben els regals de primavera: ja comencem a tenir prou collita per a poder oferir-vos espàrrecs, pèsols i carxofa. Tots ells prometen abundants i excel·lents collites. Malauradament no podem dir el mateix de les faves primerenques. El pas de la tramuntana desbocada les ha deixat molt malmeses. Estan ajagudes a terra i tenen moltes branques esqueixades. La majoria de vims que formaven la tanca que protegia la feixa on són les faves han anat morint i enguany els hem hagut de tallar perquè anaven caient sobre els conreus que hi fèiem. Entre les tasques que tenim endarrerides justament hi ha la de refer aquesta tanca amb espècies que s'adapten millor a les condicions que tenim a la nostra horta.

La tramuntana ha eixugat tant els primers centímetres dels nostres camps que, després d'haver estat tan amarats d'aigua com una esponja regalimant, el sòl està, en paraules de l'Albert, més dur que el torró de Nadal. Vaja, que malgrat la pluja, ens tocarà regar una mica per poder treballar els camps en saó.

Per acabar us volem comentar que la cooperativa de Cabacés, que ens serveix l'oli, degut a la mala collita de l'any passat ha exhaurit les seves existències en envasos de 5 litres. Ells mateixos ens han ofert un oli del mateix poble però d'un altre productor, evidentment també ecològic. Així que a partir d'ara el que us oferirem es diu Serra de Solans. No l'hem tastat, però ens han assegurat que també és de molt bona qualitat.

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà