dijous, 30 de gener del 2025

Talli'm només les puntes

Bon dia a tothom!!

Durant els mesos de més fred, la majoria d'organismes vegetals acostumen a reduir la seva activitat metabòlica. Com més gran i llenyós sigui la planta o arbre, més disminueix el seu ritme. Els nostres cultius van molt "xinu-xano" a l'espera de dies més calorosos, i pel que fa als arbres i arbusts de fulla caduca, entren en una "mal dita hibernació" centrant-se més en la part subterrània. 

Hem començat parlant d'aquest tema perquè aquesta setmana i l'anterior ha estat el torn de posar al dia les tanques vegetals del Parc tot retallant i escurçant la seva estructura. Aquest manteniment anual és molt necessari per a poder controlar el seu volum de creixement procurant que aquest no afecti negativament amb un excés d'ombreig sobre els cultius o a l'hora de dur a terme l'activitat agrícola.

Enguany, veient l'impossibilitat de poder tallar l'alçada que havien adquirit alguns arbres, i degut al gran volum de brancada que era necessari retallar, vam demanar ajuda a un company de Bellcaire, en Quim,  que molt amablement ha dut a terme una tasca titànica en tan sols dos dies. Ara la feinada és recollir totes aquestes branques i branquillons, transportar-los i apilar-los per posteriorment trinxar-los per fer el futur compost. Dit així no sembla gran cosa, però comportarà varies setmanes de treball.

Us deixem algunes fotografies on podreu veure els resultats de la poda, tot i que és difícil imaginar com havien estat d'alts alguns dels arbres..



Un altre tema del qual volem parlar-vos aquesta setmana va sobre la qüestió del cacau. Aquest cultiu tan preuat per moltes i tan poc local per nosaltres com bé sabeu es troba en una gran crisi deguda en gran manera al canvi climàtic (altes temperatures, pluges i sequeres) que en els últims anys està propiciant que les collites d'aquest fruit a l'Àfrica Occidental i Llatinoamèrica siguin escasses o nul·les. Altres raons serien l'augment de la demanda i la desforestació.

El cacau, així com el sucre i el cafè són tres aliments que realment són controvertits pel que fa a la seva explotació i les conseqüències ecològiques i socials que comporta als països productors.

A causa d'aquesta situació haureu vist com el preu de la xocolata ha anat augmentat als darrers anys i la previsió és que no deixi de fer-ho.  Ja us haureu adonat que últimament la xocolata ecològica que ens ofereix en Paul ha estat present de forma intermitent, ja que com ell ens comentava se n'havia quedat sense la matèria primera i li costava molt aconseguir-lo, a més a més, ha hagut d'apujar el preu de cost de la tauleta. 

Pensem que la xocolata no és un producte bàsic, més aviat un aliment transformat d'un cultiu si més no controvertit en molts aspectes i poc contribuent a una lògica agroecològica des de la nostra perspectiva occidental. D'aquesta manera volem informar-vos que per tots aquests motius el preu de la tauleta pujarà de 6,50€ a 7,50€.


Dit això, bona setmana,
Salut, cullera i bons aliments.


Albert, Riu i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada