dijous, 28 de novembre del 2024

Abans ferralla que plàstic

 Bon dia a tothom!!


"I-ma-gi-nat pa-agar 10 cènt-ims per ca-da síl-la-ba es-cri-ta o lle-gi-da..."; a hores d'ara ja hauríem de pagar més d'un euro i mig per una trista frase. Doncs una cosa molt semblant ens passa a nosaltres cada cop que rebem un pagament amb targeta. La nostra opinió respecte a la taxa que els bancs cobren a qualsevol negoci ja us la podeu imaginar. És gairebé indignant la llibertat amb la qual moltes d'aquestes entitats collen els petits comerços, artesans o emprenedors, per després jugar a l'especulació amb els diners dels altres, però aquest, és un meló podrit que no volem obrir perquè ens esquitxaria a la cara.

Tots nosaltres som conscients que l'agroecologia que entre tots practiquem aporta beneficis en tots els sentits del nostre dia a dia, incrementant de forma indirecta o directa la millora en el nostre territori. Com que avui dia encara no estem preparats per tornar als temps de l'intercanvi o "trueque", donar-li mobilitat a la moneda física o "cash" pels més moderns, és un hàbit que no hauríem de perdre, promovent-lo per tal d'aconseguir aquesta autonomia social, personal i econòmica respecte als peixos grossos. Així doncs, acabarem dient que no creieu la gran mentida amb forma de comoditat que ens han fet creure aquests grans ents, ja que treure efectiu no només costa menys del que sembla, sinó que afavoriràs la ja en perill existència del petit comerç, buidant a la vegada una butxaca ja molt plena.


Ja tenim el nostre camió a la finca!!!!

Finalment ha sortit el sol, el vent segueix una mica absent, però sembla que el fang ja s'asseca. Tot i la rosada matutina que ho deixa tot ben xop, hem pogut començar a gestionar els creixements vegetatius espontanis d'algunes feixes. Ahir mateix també vam acabar la poda anual de les nostres figueres. Una cosa menys a la nostra llista infinita de tasques.

Molts de vosaltres ja heu pogut gaudir dels nostres bròcolis o bròquils verds, i els més afortunats les primeres coliflors que ara ja passaran a donar una tonalitat més esblanqueïda a la nostra parada. Gairebé ja podem dir que ho tenim tot per passar l'hivern com cal.


Apa doncs, bona setmana,
Salut, cullera i bons aliments.

Laia i Albert
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


divendres, 22 de novembre del 2024

Més enllà del fang


Bon dia!

N'hi ha, de fang. Els camps del Parc s'asseuen sobre l'antic aiguamoll, i amb les pluges abundants les pastetes estan assegurades. Però no, avui no us en parlarem. Tenim informacions desenfangades que potser us faran més goig de conèixer. Si més no a nosaltres ens venen més de gust de compartir.

Per començar, aquest dimecres vàrem passar -i segons ens van dir amb bona nota-, la inspecció anual del CCPAE. Sapigueu, doncs, que estem certificats i aprovats per aquest organisme un any més. No hi ha hagut fang, aquí, perquè hem tingut tota la paperassa a punt i endreçada quan ens han vingut a veure. 

També us volíem parlar d'algunes coses de l'Obrador del Parc, que darrerament ha augmentat la seva activitat productiva. La Mercè i la Mireia fan anar les olles a tort i dret per treure encara més suc dels excedents i minves que inevitablement es generen al camp i al mercat, i s'estan movent per arribar més enllà de les cistelles i mercats. 

Així, a més del catàleg de productes a la secció "Elaborats del Parc" del nostre web, han posat en funcionament un catàleg via whatsapp. Només cal afegir a l'agenda el número 722 600 927 i ja es troba un botó per visualitzar tots els productes i fins i tot per fer la comanda, tot i que el tema dels enviaments encara l'estan treballant.

També s'ha donat el cas que del 16 al 24 de novembre se celebra la Setmana Europea de Prevenció de Residus, posant especial èmfasi en la temàtica del malbaratament alimentari. I en aquest marc, les companyes de l'Obrador han fet una xerrada amb tastet sobre conserves casolanes per no malbaratar que ha tingut un èxit considerable. A la Biblioteca Carles Rahola, de Girona, hi va haver llista d'espera i tot. I la setmana que ve es programa també l'activitat a la Biblioteca de Palamós.

          
Activitat a la Biblioteca Carles Rahola                                    Cartell de l'activitat a Palamós

I per acabar avui amb l'Obrador, convidar-vos a seguir el seu Instagram @escabetxart, on podreu trobar imatges del dia a dia, i una col·lecció de publicacions de #glosaenconserva, és a dir, imatges amanides amb una estrofa rimada, com ara aquesta. Esteu convidats a respondre-hi, i millor encara si ho feu en vers.

Bona setmana, menys fang, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga





 

dijous, 14 de novembre del 2024

L'objectiu el tenim clar

 Bon dia a tothom!!

Ahir ens vam llevar amb les mateixes ganes de seguir cultivant agroecologia com cada dia, però per aquesta vegada hem canviat les nostres feixes habituals, per l'aula magna de la facultat de ciències de la Universitat de Girona. Aquest passat dijous l'alumnat de la facultat va organitzar la primera jornada d'agroecologia de la UdG: "Treballant per un futur agroecològic", i tot l'equip del Parc ens hi vam apuntar.
El tema del qual es parlaria ha quedat molt clar al primer paràgraf, però també el que pretenia aquesta pionera edició era posar sobre la taula els diferents flancs des dels quals es pot treballar per aquest objectiu comú. Després de les presentacions, la taula rodona va ajudar a acabar d'esvaïr els possibles dubtes o preguntes que totes les assistents volguessin formular.
A l'hora de dinar vam poder agafar forces amb una magnífica paella de verdures, per així poder finalitzar la jornada amb els dos últims tallers programats. Hem de dir que vam sortir molt contents d'aquest esdeveniment tan necessari en l'àmbit estudiantil i social, esperant que per molts anys puguin anar-ne celebrants altres edicions. 

                                                Laia i Enric representant el Parc

Tornant el nostre fangar actual, els camps segueixen gairebé impracticables. Collir acaba sent l'única tasca que podem fer amb justes condicions, ja que el fangueig que hi ha, enredereix i duplica el temps amb el qual duríem a terme aquesta feina. Tot i això, ens pugem els mitjons fins a dalt de tot, ens calcem les botes i ens llencem a les diferents regues sense cap dubte.

De les poquetes coses que hem pogut fer aquesta setmana ha estat el canvi i instal·lació de les portes dels nostres hivernacles. En aquests és on tindrem durant tot l'hivern la nostra fulla més delicada, perquè ahir mateix mentre baixàvem a Girona, de forma espontània es va generar una rima; "Quan el Canigó comença a estar enfarinat, l'empordanès ha d'anar ben abrigat", fet que prediu que finalment l'hivern sembla voler treure el nas. A casa ja hem donat per iniciada la temporada d'encendre el foc, això es tradueix en un no parar de fer receptes al forn de llenya: Alls escalivats, graellada de verdures amb romesco, bròquil verd o blanc gratinat, carbassa fornejada amb salsa de roquefort... i podria seguir fins a fer-vos rugir la panxa.

I per aquests nostàlgics de dies més primaverals que ja teniu fins i tot els pèls del nas congelats, anunciar-vos que ja hem plantat la primera remesa de pèsol dins l'hivernacle, per tal de tenir-los de forma primerenca.


Revisant els aspersors per regar el pèsol



Apa doncs, bona setmana,
Salut, cullera i bons aliments.


Laia i Albert
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


divendres, 8 de novembre del 2024

Aigua més aigua

Bon i humit dia!

 És més que evident que podríem estar mooolt pitjor, però de totes maneres us volem compartir algunes les imatges que hem copsat avui a l'hora d'anar a collir.


És una mica complicat treballar en aquestes condicions, però el que més ens amoïna és saber fins a quin punt els conreus seran capaços de resistir la situació. Hem anat aprenent al llarg dels anys i la majoria de sembres i plantacions les fem en crestalls, com podeu observar en els calçots i el ravenets que es veuen a les imatges de la dreta. D'aquesta manera una part de les arrels queden fora de l'aigua quan aquesta s'embassa, sempre que la cosa no vagi a més, i resisteixen millor els episodis com el que estem vivint les darreres setmanes. A la imatge de sota a l'esquerra teniu els alls. Aquests estan sembrats en solcs per a poder calçar-los i que tinguin, com el porro i el calçot, una part blanca més llarga i tendra. De moment no han llepat perquè són molt resistents. Els propers dies veurem què passa. Sortosament sembla que la cosa ja s'acaba i que a partir de diumenge, si no s'equivoquen les previsions, el sol farà acte de presència i la tramuntana l'acompanyarà. Esperem que bufi amb moderació.

Som optimistes de mena. Si no fora així ja ens estaríem dedicant a una altra cosa. La festa continua: avui comencem a collir, dins els nostres aiguamolls, els primers bròcolis de la temporada!


I el bròquil verd també està al caure!

Bona setmana, menys pluja, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga