dijous, 21 de setembre del 2023

Adéu a Terra Franca

Bon dia!

Dissabte passat vam assistir al tancament de l'associació Terra Franca. Aquesta entitat ha estat 10 anys intentant aportar el seu granet de sorra per revertir la situació actual al camp, que ens aboca a un futur totalment incert. Com ja hem esmentat en altres ocasions, en pocs anys la majoria de pagesos actius en aquests moments, molts dels quals ja sobrepassen l'edat de jubilació, seran massa grans per seguir desenvolupant la seva tasca. Aquest fet té implicacions en moltes vessants: accentuació de la pèrdua de sobirania alimentària, abandonament de terres i degradació del paisatge, concentració de la producció d'aliment en mans de grans empreses i fons d'inversió ... i un gran etcètera de conseqüències poc agradables, per dir-ho suaument.

Terra Franca subratlla en el seu manifest de tancament que hem arribat a la conclusió que hi ha una sèrie de factors estructurals que fan impossible avançar en l’accés a la terra i el relleu agrari des de la nostra entitat. Entre aquest factors estructurals esmenta l'acaparament de terres per diferents actors, el trist paper de l'administració en tot aquest afer, que com sempre no es capaç de veure-hi més enllà del seu propi nas i, tot i que amb altres paraules, la manca d'organització de la societat que, en general, no és conscient del problema i no actua conseqüentment (com també succeeix en altres àmbits).

És difícil saber on anirem a petar amb aquest panorama i la inacció de tots plegats per resoldre la qüestió. Des de la nostra experiència i davant les dificultats també de trobar persones preparades i amb ganes per tirar endavant projectes agrícoles, creiem que part del problema rau en què els referents de les noves generacions, si més no aparentment, treballen poc i guanyen molt, aquestes generacions han crescut en un món on les desigualtats salarial entre directius i treballadors són abismals, on els privilegis d'alguns sectors contrasten desmesuradament amb la precarietat d'altres, on la pagesia ha estat tradicionalment menyspreada...

Som conscients, tossuts i entusiastes i no ens aturarem! Però si no som més movent fitxa, la partida està sentenciada.

Bona setmana, alegria, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada