dijous, 7 d’octubre del 2021

L'atzucac

Aquesta setmana collirem els primers bròcolis. Enguany és l'únic conreu del que hem augmentat la superfície plantada. L'hivern passat vam tenir molt excedent de bròquils verds i d'altres colors, de col i de colrave, sobretot. De manera que hem reduït el número de plantes d'aquestes verdures. En canvi ens vam quedar curts de bròcoli. Fer coincidir la producció amb la demanda és una quimera. A més de la variabilitat de la demanda, entren en joc molts factors que afecten la producció, com ara el temps que faci durant el creixement de la planta o les plagues que la puguin afectar.

Cada any variem lleugerament les plantacions, ajustant els tempos i el nombre de plantes per tal d'abastir-vos del producte que necessiteu i, alhora, no tenir gaire excedents. Però fa una certa basarda reduir en excés. A més superfície plantada, més inversió en plantes i més feina de plantació i manteniment. I, a més, més feina per gestionar excedents. Pot xocar, però, si més no en el nostre cas, no sempre és desitjable que les produccions siguin excepcionals. Enguany, que moltes ho han estat, hem anat de corcoll amb la gestió dels excedents. Hem hagut d'invertir un temps del que no disposàvem, sobretot en la collita. Tant és així que, davant la nostra incapacitat per abastar-ho, en alguns conreus com la mongeta, la pastanaga, els melons o les síndries, hem deixat part de la producció als camps. La Xarxa de suport mutu de l'Alt Empordà, amb la qual col·laborem per a fer arribar aliments a aquells que més ho necessiten, no ha estat tampoc suficient per un aprofitament total.

Arriba el moment de plantejar-nos com enfoquem la propera temporada de primavera-estiu i ens trobem, potser més que mai, en un embolic realment desvetllador. Ens coincideixen en el temps, d'una banda les èpoques que no donem l'abast per gestionar correctament les diverses tasques que requereixen els conreus i, d'altra banda, una sobreproducció a la qual no som capaços de donar sortida. Vet aquí una de les principals pedres angulars de la viabilitat i sostenibilitat de la nostra activitat, ajustar tant com puguem la producció, les hores de feina disponibles i la demanda. Tant de bo siguem capaços de dur llum a l'atzucac! Agrairem tot tipus de suggeriments...

Que passeu una bona setmana.
Salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.ca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada