dijous, 9 de maig del 2019

Temps de saüc

Bon dia,

És temps de saüc! Fa dies que els saüquers es guarneixen de les seves vistoses umbel·les blanques. Als nostres camps en podem veure per tot arreu ja que fa uns 15 anys en vam plantar cap a 200. L'aroma que desprenen és embriagador i suggeridor. Els darrers anys ens hem anat engrescant amb un dels usos tradicionals de la flor de saüc: el cava de saüc.

Aquesta beguda gasosa, refrescant i molt aromàtica agrada pràcticament tothom qui la tasta. Si més no aquesta és la nostra experiència. Sovint, quan n'obrim una ampolla, compartint la taula amb amics o familiars, l'ampolla de cava clàssic queda en un segon terme i és la de saüc la primera a fondre's. Com podeu endevinar som uns entusiastes d'aquest beuratge fermentat, sa i deliciós. Per tot plegat enguany hem decidit de fer-ne per vendre, però oferint-vos també la recepta que fem servir per si us engresqueu a fer-ne a casa vostra.

Les proporcions que fem nosaltres (les variacions són incomptables!) són:
1 litres d'aigua
3 umbel·les de saüc
1 llimona
100 grams de sucre

Quan tingueu tots els ingredients, els fiqueu en un recipient de boca ampla, remeneu, i els deixeu a sol i serena 5 dies. Tapeu amb un drap per tal que no hi entrin insectes ni pols. Remeneu-ho un cop al dia.

Per embotellar us caldran ampolles de cava. Durant la fermentació posterior el gas que es produeix crea una pressió important dins l'ampolla i per això cal que sigui de vidre gruixut. Una possibilitat, si no en teniu, és demanar-ne a la deixalleria del vostre poble. En aquest cas cal fer una bona neteja de les ampolles (amb sorra va molt bé) i esterilitzar-les ficant-les amb aigua bullint i tornar a rentar amb una mica de lleixiu.

Passats els cinc dies, filtreu el líquid amb una gasa i ompliu les ampolles, que caldrà tancar amb xapa.
Si no teniu xapadora ni xapes, no us amoïneu, nosaltres us ho podem facilitar tot si ens ho demaneu amb uns dies d'antelació. Passats 20-30 dies ja es podrà beure. De ben segur que no us en penedireu de fer-ne!

I si no us engresqueu a fer-ne, doncs sempre tindreu l'opció de comprar-nos una ampolla per tastar-lo. Després de fer-ho, gairebé segur que us tornareu tan entusiastes com tots els que l'hem tastat. Poc trigarem en acabar-lo ...


Ai, quina cara més clara,
veïna del meu carrer,
com una casa enramada
amb brancades de llorer.
Amb brancades de llorer,
poliol fresc a l'entrada,
espígol sec al graner,
flor de saüc i herba sana,
veïna del meu carrer.
M.M.Marçal


Ja veieu, avui res d'agricultura!

Molt bona setmana!
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada