dijous, 28 de març del 2019

Agricultura i canvi climàtic






Molt bon dia!

Com va la primavera? Malgrat les variacions climàtiques que estem vivint, creieu que aquesta època segueix alterant la sang? Jo diria que a casa nostra, i terra enllà, la sang fa ja dies que no circula amb la pau que seria desitjable. I poc sembla que la cosa s'hagi de posar a lloc a curt termini. Sort de la capacitat del cos humà d'adaptar-se a l'entorn i de desconnectar de tant en tant!

Ahir vam anar al Parc Natural del Aigüamolls a una xerrada sobre plantes bio-indicadores. Molt interessants les aportacions d'en Gerard Ducerf. Botànic i pagès, en Gerard ha desenvolupat un mètode per fer una diagnosi d'un sòl concret a partir de la flora que hi creix. De sempre s'ha sabut que hi ha espècies que les trobem especialment en sòls compactats, d'altres que ho fan en sòls amb abundant quantitat de nitrogen, d'altres en sòls molt empobrits, etc... Amb el sistema creat per aquest botànic, que té en compte el conjunt de plantes que creixen en un sòl, el percentatge de superfície que ocupa cada espècie i la diversitat de la flora en cada cas, permet conèixer moltes característiques d'un sòl concret.

Però potser el més interessant de la seva xerrada, al meu parer, va ser la seva visió actual de l'agricultura. Va parlar de l'agricultura pre-canvi climàtic i l'agricultura post-canvi climàtic. Va explicar que les primeres plantes que es van adaptar a un mitjà no aquós van ser les molses, originades per les primeres algues que van "abandonar" l'aigua. I que posteriorment van aparèixer les falgueres, que van ser les primeres plantes en sintetitzar lignina ja que la necessitaven per a mantenir-se alçades, rígides. Les falgueres van colonitzar bona part del món, fa uns 200 milions d'anys (any amunt o avall ....) i algunes de les seves espècies van arribar a mesurar 50 metres d'alt i a tenir troncs de més de dos metres d'alçada. Aquelles falgueres van créixer en un medi on la temperatura era superior a l'actual i l'entorn era ric en arsènic, metalls pesants i altres elements que considerem contaminants. La capacitat de la lignina per a "segrestar" el diòxid de carboni i la resta de contaminants, va ser la que va fer que la temperatura de la terra baixés i que l'atmosfera fos apta per al desenvolupament de la fauna. Com a conclusió, a banda de l'increment de les superfícies boscoses, segons en Gerard, cal que incorporem al sòl materials rics en lignina, que a més de millorar les qualitats físiques, fisicoquímiques i biològiques del sòl, és indispensable per a aturar el canvi climàtic.

Prou! Si teniu ganes de saber-ne més, hi ha uns quants vídeos que podeu consultar per la xarxa: https://www.youtube.com/results?search_query=Gerard+Ducerf
També podeu visitar el seu web: https://www.promonature.com

Bona setmana i mooolta sort!
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada