dijous, 30 de maig del 2024

Tourmalet primaveral

No has parat en tota la setmana, fa calor i tot està eufòric de vida. De cop un ruixat que et cala fent-he agafar fred crea un fang que dificulta el que són les collites de cada setmana. Sense saber en quin moment, aquell cultiu primaveral que omplia caixes, ara tot just omple un petit cistell, i quan et gires tens unes quinze safates de planter per plantar...; per sort veus que ja has arribat al punt àlgid d'aquesta estació, i només penses a agafar embranzida per anar a tot drap cap a l'estiu.

Bon dia a tothom!!

Avui hem volgut començar l'escrit fent una visió en primera persona per tal de fer-vos partícips de la intensitat que representa la primavera al Parc. Tenim tots els camps gairebé plens, ja sigui de futurs productes o d'herbes silvestres. Aquests primers comencen a fer senyals de vida, en el cas de les nostres cucurbitàcies (carabassa, melons i síndries) ja han desenvolupat suficients fulles per treure-les de la categoria de plàntules. Tot i això, encara haurem d'esperar a l'augment de la temperatura del sòl, per tal de facilitar un creixement més adient per tots els cultius d'estiu.
A la nostra impaciència a trobar el primer tomàquet vermell de l'hivernacle nou se li ha sumat a la cursa la mongeta tendra de mata alta, que porta dies lluint unes precioses flors.

Davant aquesta intensitat física i psicològica que patim uns i altres, els sucres que ens aporten les nostres maduixes fa més amena la situació. Però tots sabem que el cos s'acaba acostumant, generant més necessitats a satisfer. Per això mateix, l'Eva i en Miquel d'Ecoprox ens han ajudat a pal·liar aquesta espera amb les seves delicioses cireres un any més. Si les pluges no els hi esgarrien les collites, podrem gaudir d'aquesta increïble fruita durant unes quantes setmanes.

Constantment parlem de l'explosió de vida que viu el Parc, sempre fent referència a la vida vegetal, ja que és amb la que tenim un contacte més directe i diari. En canvi, no hem parlat de la  fervorosa activitat de la fauna que viu a la finca. Avui deixarem aparcats els concerts els quals es recreen les diferents espècies d'aus per parlar-vos d'un petit eixam que va decidir fer el rusc just davant de casa nostra. El lloc no era l'adient, i ens vam posar en contacte amb el trempat de l'Evelí, un noi aficionat a l'apicultura, que molt amablement va accedir a oferir un nou lloc on establir-les. Com no podia ser d'una altra manera, la Laia no va perdre l'oportunitat de fer un bateig mel·lífic posant-se la indumentària i donant un cop de mà.

                                                 Trasllat de les abelles a Calonge.

                                             Les mongeteres creixent a bon ritme.

 

 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

 

 

 

dijous, 23 de maig del 2024

Conreus pluriennals

 Bon dia!

Si heu comprat maduixes aquest dimecres, haureu vist que tenen una mida descomunal. Són maduixes de la plantació que vam fer el mes de setembre passat. Aprofitem les plantades durant 3 anys. Cada any en plantem unes miques més, però seguim collint de les que vam fer els dos anys anteriors. Les plantes més velles produeixen una gran quantitat de flors, però els fruits queden més migrats. Segurament aniria bé fer una aclarida de botons florals per aconseguir calibres més exuberants. Sortosament estan igual d'exquisides. Encara ens falta molt per aprendre del conreu de les maduixeres, d'això no en tenim cap dubte. És probable que el temps plujós i fresc també estigui essent un bon aliat d'aquest conreu, molt diferent de l'efecte que està tenint sobre altres conreus com ara les cebes o totes les cucurbitàcies (melons, xíndries, carbasses...) que estan fartes d'aigua i desitjoses de sol i caloreta.

Amb les carxoferes fem una cosa semblant al que us hem comentat de la maduixera. N'anem plantant cada any, però aprofitem les plantades d'anys anteriors. En aquest cas la cosa es complica una mica més perquè l'arrel de les carxoferes és una de les menges predilectes dels talpons. Aquest animalons són molt eficients deixant grans rodals de camp sense plantes i sovint acabem trinxant el que queda perquè no val la pena mantenir les que han quedat vives Enguany, doncs, tenim dues feixes, una amb plantes noves, que són bàsicament les que ens han anat donant el seu fruit fins ara, i una altra amb la plantada de fa dos anys. Aquestes darreres estan ara a ple rendiment mentre que les primeres ja van de baixa, tant en producció com en qualitat de les flors. Són d'una varietat més tardana i això allarga la temporada. Com passa sovint, però, les carxoferes que han sobreviscut als talpons no són gaires. Esperem poder servir-vos totes les que ens encarregueu.

Com a novetat, aquesta setmana ens havia d'arribar cirera d'en Miquel Àngel i l'Eva d'Alcarràs. Malauradament les pluges dels darrers dies han esberlat les cireres que eren ja madures. Malgrat tot, i si la cosa no va a més, dimarts vinent ens n'arribaran les primeres. Com ja sabeu, la pluja no sempre va bé per tot ni per a tothom.

D'altra banda, les darreres setmanes hem estat comprant porro a través d'Hortec per tal de continuar oferint-vos-en. Finalment hem decidit deixar de fer-ho. Els preus continuen pujant desgavelladament fins al punt que els que ens van dur aquest dimarts passat per servir-vos-els dimecres ens han costat més cars de com us els hem venut a vosaltres. En poques setmanes ja en tindrem de nostres i continuarem mantenint el mateix preu al que els tenim els darrers anys.

Per acabar, us deixem amb un enllaç al vídeo que ha fet la gent de Ruralitzem – Veus per la Sobirania Alimentària. Diu coses que tenim ben clares els que ens dediquem al camp amb un enfocament agroecològic però potser no són tan evidents per a tothom.

Endavant les atxes!

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 16 de maig del 2024

No sempre fa sol

Bon dia a tothom!!

De petit, a l'escola o a casa, sempre em trobava amb la situació en que una persona més gran i experimentada podia deixar-te anar un refrany o frase feta en qualsevol moment. De les que recordo amb més gràcia eren les que feien referència a un mes de l'any, juntament amb una característica del mes en concret. Deguts els canvis climàtics que estem patint, ja molt d'aquest repertori popular gairebé ha quedat obsolet. Ara aquests dies hem pogut recuperar: Pel Maig cada dia un raig.

Després d'aquest petit moment nostàlgic, hem de ser humils i demanar-vos disculpes per un seguit d'esdeveniments.
El passat Dimecres, tant cistellaires com clients de la botiga us vam deixar amb un pam de nas al no servir-vos alvocats. El motiu va ser un problema logístic pel que fa al transport del producte i l'imminent final de la temporada d'aquest. L'altre cas, com ja us hem comentat, és el buit productiu que provoca la primavera que ens obliga a comprar certs productes. La pastanaga sempre és un d'aquests cultius que pateix aquesta sort, amb el que hem hagut de comprar-les. Gairebé sempre, un o altre comprova el punt de qualitat del producte arribat. Aquest cop no ho vam fer, confiats amb la directiva que eren pastanagues noves i tendres, però un cop les vam tastar, i citant una expressió d'un dels pencaires, vam trobar que eren un "nyordo". Ja hem posat fil a l'agulla, preguntant a productors del nostre voltant, fins que arribin les nostres; que arribaran amb una esplendor fora de sèrie.
També hem d'anunciar que ens quedarem sense el subministrament de pa i derivats a causa de la falta de comandes. Ja feia un parell de mesos que no arribàvem els mínims acordats per tal que aquesta simbiosis afavorís a totes dues parts. Tancarem aquest paràgraf, deixant oberta la porta, per trobar qui pugui suplir aquest forat actual.

Tornant l'enfocament als camps, la nostra pastanaga ja està al caure. També creiem que molt aviat tornarem a tenir ceba tendra. Pel cap baix, continuarem collint espàrrecs durant unes setmanes més, sense oblidar les maduixes que encara seran productives, sempre que no ens l'ofeguin les pluges. L'escarxofa una de les clares protagonistes d'aquestes darreres setmanes s'entossudeix a no voler deixar el seu lloc de mercat a ningú altre, i tot i que el seu rendiment ja no és el de principi de temporada, d'aquí poc anirà cap a la banqueta, juntament amb la fava i el pèsol.
Segons sembla, aquestes regadetes han afavorit l'arrelament de les petites plàntules de síndria, meló, carabassa i tomàquet entre d'altres. I parlant d'aquest darrer cultiu ens acomiadem de vosaltres amb una imatge de la futura selva de tomàquets Ligúria, que ja van pel seu 4rt pom de flors i tomàquets de la mida d'una pilota de tenis.

 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Albert i Laia
#ViscaLaTerraViva

---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga