dijous, 15 de desembre del 2022

Si no ens afanyem, perdrem bous i esquelles.

Bon dia!

Segur que no m'equivoco si afirmo que diumenge passat va ser el dia que més gent hi ha hagut, alhora, al Parc. Entre la trobada de finques de custòdia agrària, amb un èxit inesperat de convocatòria, i el mercat de Ğ1, molt més concorregut del que semblava que havia de ser, alguns moments no quedava ni un racó per aparcar. Tot i que vam ampliar l'espai per deixar els vehicles, ben bé multiplicant-lo per cinc, va anar ben justet. El transport públic fins i des d'Albons fa pena, per no dir una paraula més grollera. Si els turistes que ens visiten no tinguessin cotxe, segur que l'administració hagués fet el que calgués per tal que poguessin arribar i desplaçar-se còmodament per l'Empordà. D'aquesta manera els que hi vivim tindríem una mobilitat més eficient i sostenible, si més no a l'estiu... Veurem com entomem tot plegat quan el petroli ja no doni més de si. Pel que sembla no trigarem gaire. A veure.

En tot cas estem molt contents que ambdues activitats apleguessin tanta gent. Són persones que estan treballant, des de la base i en diferents àmbits, per trobar alternatives a maneres de fer caduques i insostenibles. Maneres de fer que estan ben arrelades en bona part d'aquesta societat on ens ha tocat viure. Diria que cal que tots plegats ens decidim, sense esperar gaire més, a agafar el bou per les banyes, des de tots els fronts que puguem. Si no, al final perdrem bous i esquelles.

 

Els primers assistents al mercat de Ğ1 del Parc

Pagesos i ramaders de l'Empordà enxarxats per la IAEDEN a través de la custòdia agrària

Com cada any, tenint en compte que estarem un parell de setmanes que no us podrem servir els nostres productes, us recordem que molts d'ells els podeu guardar a casa sense problemes. Amb les temperatures que tenim en aquesta època, gairebé tot es pot conservar fàcilment fora de la nevera; evidentment molt millor en un lloc que no tingui calefacció ;-)

Bon Nadal, un potent 2023, molta salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dimecres, 7 de desembre del 2022

Kiwis i dates de vacances

 Bon dia!

Aquest dimarts passat, aprofitant que a la Catalunya del nord s'estalvien el dia de la constitució, si més no la que ens han encolomat a nosaltres, vam anar a fer una visita a en Jacques Tonnel. En Jacques ens forneix, des de fa tres anys, dels kiwis que us servim durant la temporada. De fet aquest fruit, a la nostra latitud, s'arreplega -tot de cop- les primeres setmanes de novembre i es pot estirar la seva conservació, amb mitjans tradicionals, com a molt fins al març o l'abril. Les primeres setmanes us els servirem encara sense madurar. De manera natural comencen la maduració cap al febrer, però se'ls pot accelerar el procés amb l'ajut de l'etilè, una hormona vegetal que, entre altres coses, desprenen els fruits climatèrics durant la fase de maduració i que justament accelera aquesta fase. Si poseu dins una bossa de paper uns quants kiwis i una o més pomes ben madures, veureu com en pocs dies aquest fruit dur i compacte es va estovant i ensucrant alhora. També els podeu fer madurar amb plàtans madurs. El plàtan desprèn etilè per la cua, allà on hi ha el tall fet quan es van collir. Dit sigui de pas, si voleu conservar plàtans en bones condicions, emboliqueu-los amb un paper però deixeu la cua fora de l'embolcall. Si la deixeu dins, maduraran molt més ràpid. Tornant al kiwi, si voleu que madurin, feu tot el procés fora de la nevera. El fred també retarda la maduració.

Us recordem que a partir del dia 25 de desembre farem una aturada per vacances del personal i que començarem de nou el dia 9 de gener. Fem una mica de resum per tal que tingueu clar, segons el dia que us servim, com us afecta aquesta pausa:

Mercat de Torroella: el darrer dia que hi anirem serà el dia 19 de desembre i hi tornarem el 16 de gener. Enguany, per la distribució de festius, és el mercat on farem més aturada.

Cistelles i botiga: El darrer dia que servirem serà el dia 21 de desembre i hi tornarem l'11 de gener.

Mercat de Palamós: El darrer dia que hi anirem serà el dia 24 de desembre i hi tornarem el 14 de gener. 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

divendres, 2 de desembre del 2022

Cobertes vegetals i moneda lliure

 Bon dia!

Algú potser posava en dubte que retornés l'hivern. Doncs ja veieu que podríem dir, fins i tot, que s'ha avançat una mica. Sorprèn, però, que després de tres o quatre dies de gebrada, plantes d'estiu com les alberginieres o les pebroteres encara segueixen en prou bon estat i oferint els seus fruits. Potser si en comptes de -0.5 ºC (la temperatura que teníem ahir a les 8 del matí) haguéssim arribat a -1ºC ja hagués estat prou com per a endur-se-les a l'altre barri. Les plantes tenen els seus mecanismes per a resistir les baixades de temperatura. Unes espècies més que altres, és clar. Però cal que la fred arribi poc a poc per a poder adaptar-se a la nova situació. Una baixada sobtada és difícil d'encarar si no s'han pogut aclimatar de mica en mica.

Molts conreus d'estiu han acabat el seu cicle i algunes feixes quedarien buides fins a la primavera o l'estiu vinent. Per tal de protegir el sòl de l'impacte de les gotes de pluja i del vent, ambdós amb efectes degradadors i erosionadors considerables, aquesta setmana hem sembrat una barreja de llavors de civada, ordi, nap i veça que crearan una coberta verda a tot els espais buit de conreu. Aquesta coberta vegetal, a més d'evitar la pèrdua d'estructura del sòl, li aportarà més matèria orgànica, font natural de fertilitat, i evitarà la pèrdua dels nutrients solubles en cas de pluges intenses. 

En Marcel passant el roleu per afavorir la germinació de la coberta vegetal

Per encarar l'any vinent, amb tot l'equip hem estat establint la programació de conreu de primavera/estiu per l'any vinent. Hem modificat algunes quantitats, respecte al que hem fet aquest any, per intentar ajustar més la producció a les necessitats dels nostres consumidors, és a dir a les vostres necessitats. Malgrat tot, com ja sabeu, el temps que faci i els fenòmens meteorològics que ens puguin afectar tenen un paper prou decisiu en tot plegat i poca cosa hi podem fer. 

Per acabar, us volem fer saber que hem ofert l'espai del Parc per a que aquest proper diumenge es faci el mercat de moneda lliure G1. Si encara no sabeu que és això de la G1, podeu venir a la xerrada de les 11. Obre un gran ventall d'alternatives per a que la moneda estigui al servei de les persones i no a l'inrevés.

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dijous, 24 de novembre del 2022

De patés i cacauets

 Bon dia!

Habitualment posàvem les portes als hivernacles a mitjans d'octubre. La temperatura, llavors, ja començava a davallar i interessava que els conreus d'estiu que hi teníem, com ara la pebrotera, i els de tardor-hivern que hi anàvem plantant, com la bleda o la ruca, creixessin en un entorn més càlid que el que tindrien a l'exterior. Enguany, aquesta ha estat aquesta setmana que ens hi hem posat. Ben bé un mes més tard.

Al catàleg, si accediu als Elaborats del Parc, trobareu que hi hem afegit un grapat de patés. Alguns ja fa setmanes que estan fets, però encara no els havíem introduït. Altres són de tot just la setmana passada. La veritat és que estem molt contents perquè la Mireia i la Mercè, amb les seves experiències d'assaig i error, han arribat a trobar el punt a uns productes que elles mateixes s'han tret de la màniga. Sorprenentment ho han fet a partir dels excedents que irremeiablement tenim als camps, improvisant cada setmana. I, a més, aconseguint un bon grapat d'adeptes que frisen per les novetats que tot sovint pareixen. Si voleu seguir-les de més a prop, ho podeu fer a través del seu compte d'Instagram: escabetxart

Moniato fermentant, la darrera de les elaboracions

També hem incorporat al nostre catàleg, a partir d'ara i fins a final d'existències, els cacauets. Penseu que són crus i dins la seva tavella, tal i com estan a la planta. Alguns tenen la tavella lletja. No hem fet cap tractament posterior per netejar-los ni embellir-los. Ben bé els hem collit, triat i deixat assecar. 

El cacauet té més del 25% de proteïna i més del 40% de greixos. La majoria d'aquests són mono-insaturats i poli-insaturats. Contràriament al que generalment es creu, no és un fruit sec, en realitat és un llegum. És un dels aliments que més reaccions al·lèrgiques produeixen a nivell mundial. Com tot a la vida, tot i no ser al·lèrgics, cal menjar-lo amb moderació, sobretot si es tenen problemes per pair els llegums. Entre les seves propietats destaca la qualitat de les seves proteïnes i dels seus greixos i la seva riquesa en vitamina B3. Els podeu menjar crus, germinats, cuits o torrats. També es consumeix en crema. Podeu fer-la, tot i que no us quedarà tan fina com si la compreu feta, simplement triturant un grapat de cacauets pelats, crus o torrats, i afegint-hi una mica d'aigua.

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dijous, 17 de novembre del 2022

Treballant per al futur

 Bon dia

Ahir va venir una colla de la Xarxa de suport mutu de l'Alt Empordà a ajudar-nos a recol·lectar la mongeta del ganxet. Generalment, des de fa un parell d'anys, cada quinze dies espigolen els camps on tenim productes que no hem estat capaços de vendre, per les raons que siguin, o que no tenen la qualitat visual que considerem mínima per a la venda però que són bons i igual de deliciosos que els que sí que venem. De fet, aquests són els productes que justament consumim els que treballem al Parc. Aquesta vegada, a més d'espigolar, doncs, ens van donar un cop de mà en la feixuga collita de la mongeta.

 
És el primer cop que provem aquest conreu. No n'hem fet una gran quantitat i encara no tenim una idea gaire clara del cost que tindrà el desgranat de les beines i la neteja de la grana, però el que sí tenim és ganes de tastar-la i veure si n'hi haurà prou com per a oferir-vos-en.

Una vegada collits els cacauets i les mongetes, ens toca fer les darreres plantades de l'any, deixar els conreus a punt per a que passin l'hivern (se suposa que algun dia arribarà...), trinxar el munt de branques que hem anat acumulant al llarg de l'any, fer una endreçada a fons dels espais de magatzem i fer la posta a punt anual de tota la maquinària. Amb això enllestit, la satisfacció seria plena quan arribés el temps de descans hivernal. Els primers mesos de l'any servirien per a fer les podes als fruiters i les tanques, i la primavera ens trobaria en forma per encara la nova temporada. Esperem que tot plegat sigui possible. 

Enguany, però, a més d'aquestes tasques, tenim sobre la taula el relleu al capdavant del Parc. Ja estem posant fil a l'agulla per crear una cooperativa que gestioni les activitats que es fan i es faran a la finca. Hi haurà canvis, de ben segur, però sempre mantenint els objectius que des dels seus inici hem tingut a casa nostra: salvaguardar un racó de món de la barbàrie humana i produir aliments des d'una perspectiva agroecològica, posant el focus en el sòl, el territori i les persones. Creiem que justament la continuïtat del projecte a través d'una cooperativa és una eina fonamental per assegurar el futur del projecte. Les properes setmanes us anirem posant al dia dels avenços d'aquest procés. 

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

dijous, 10 de novembre del 2022

El safrà

 Bon dia!

Avui seré molt breu. Tot just el temps d'explicar-vos un parell de coses.

Hem començat a experimentar amb un nou conreu del qual sabem molt poca cosa: el safrà. Ha estat arrel que un conegut que en fa ens oferís un bon grapat de bulbs d'aquesta peculiar planta. L'havíem vist. Sabíem com era i fins i tot n'havíem tingut en un test, però mai no hi havíem entrat en detall en el seu cultiu. Podem dir sense por d'equivocar-nos que és el conreu més ràpid, de tots els que coneixem, a donar fruit, sobretot si tenim en compte el temps que passa entre plantar-ne i començar a collir els seus pistils. En aquest cas ha estat menys d'una setmana! És cert que els vam plantar ja brotats, però ens hem quedat igualment bocabadats quan hem vist amb quina rapidesa ha florit. Aquí teniu una instantània de la collita d'ahir.


D'altra banda també comentar-vos que seguim collint el cacauet i que aviat us l'oferirem. Un cop les plantes s'han marcit, cal arrencar els cacauets un a un de la seva mata i anar separant els que no estan en bones condicions. Alguns fan mala pinta per fora però estan perfectament bé per dins. Aquesta tasca de la collita és molt lenta. Ja hi hem dedicat uns quants dies i encara queda ben bé una tercera part del camp. Un cop collits, hem d'estendre els cacauets per tal que s'eixuguin bé. El perill que es podreixin és molt alt. Tingueu això present amb els primers que us en oferim. Són molt tendres i si els poseu en un pot es fàcil que es floreixin. En tot cas demaneu-ne només, al principi, els que us hagueu de menjar aquella mateixa setmana.

Doncs avui ja res més, que tenim presa.
Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

divendres, 4 de novembre del 2022

Dins i fora

 Bon dia!

Avui començarem demanat disculpes pels productes que us poden haver arribat en unes condicions que no són les que voldríem. La setmana passada us vaig comentar que teníem una invasió de cargols en alguns conreus. Ha estat tan intensa, aquesta invasió, que ha afectat de manera considerable alguns conreus. Els enciams meravella han estat els que han rebut més fort. Aparentment només les fulles exteriors semblen més tocades, però la resta de l'enciam, tot i que més petit del que estem acostumats a servir-vos, fa una pinta relativament maca. La sorpresa pot arribar quan l'obrim per rentar-lo. Llavors ens podem trobar amb les fulles interiors rosegades pels cargols o per alguna eruga. Ens sap greu. Si és el vostre cas, ja sabeu que, com sempre, ens ho dieu i us retornarem l'import de l'enciam. No tan exagerat, però també en el mateix sentit, us poden haver arribat mongetes que no fan la fila que esperàveu. Som ja a primers de novembre i, tot i que el temps ha acompanyat, les mongeteres fan el que poden i, malauradament, els cargols també. Tant els enciams meravella com les mongetes tendes les hem donat de baixa del catàleg.

Ara bé, la resta de cultius fan molta patxoca. Fins i tot els que estan una mica fora de temporada com les albergínies i els pebrots. De fet estem collint les albergínies més maques de l'any. Les plantes van tan despistades que estan florides com poques vegades les havíem vist. Difícilment aquestes flors arribaran a donar fruit, però vés a saber.

Estem fent ja les darreres plantades de fora hivernacle. A l'exterior, el que queda de tardor i fins a finals d'hivern, només en farem algunes d'espinacs i alls. La resta de cultius que seguim plantant durant aquesta època: bledes, ruca, canonges, pèsols i enciams, van tots sota coberta ja que l'hivern acostuma, fins ara, a ser massa dur per a que aquestes plantes sobrevisquin en bones condicions. Aguantarien les fredorades i les ventades, però arribarien als primers mesos de l'any amb una aspecte molt poc agraciat.

Per acabar només comentar-vos que enguany tornarem a fer uns dies de descans a partir de Nadal i fins al dia 9 de gener. Encara queda, però no podem reprimir les ganes que tenim de que arribin aquestes dates.

Apa, bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat