divendres, 2 de desembre del 2022

Cobertes vegetals i moneda lliure

 Bon dia!

Algú potser posava en dubte que retornés l'hivern. Doncs ja veieu que podríem dir, fins i tot, que s'ha avançat una mica. Sorprèn, però, que després de tres o quatre dies de gebrada, plantes d'estiu com les alberginieres o les pebroteres encara segueixen en prou bon estat i oferint els seus fruits. Potser si en comptes de -0.5 ºC (la temperatura que teníem ahir a les 8 del matí) haguéssim arribat a -1ºC ja hagués estat prou com per a endur-se-les a l'altre barri. Les plantes tenen els seus mecanismes per a resistir les baixades de temperatura. Unes espècies més que altres, és clar. Però cal que la fred arribi poc a poc per a poder adaptar-se a la nova situació. Una baixada sobtada és difícil d'encarar si no s'han pogut aclimatar de mica en mica.

Molts conreus d'estiu han acabat el seu cicle i algunes feixes quedarien buides fins a la primavera o l'estiu vinent. Per tal de protegir el sòl de l'impacte de les gotes de pluja i del vent, ambdós amb efectes degradadors i erosionadors considerables, aquesta setmana hem sembrat una barreja de llavors de civada, ordi, nap i veça que crearan una coberta verda a tot els espais buit de conreu. Aquesta coberta vegetal, a més d'evitar la pèrdua d'estructura del sòl, li aportarà més matèria orgànica, font natural de fertilitat, i evitarà la pèrdua dels nutrients solubles en cas de pluges intenses. 

En Marcel passant el roleu per afavorir la germinació de la coberta vegetal

Per encarar l'any vinent, amb tot l'equip hem estat establint la programació de conreu de primavera/estiu per l'any vinent. Hem modificat algunes quantitats, respecte al que hem fet aquest any, per intentar ajustar més la producció a les necessitats dels nostres consumidors, és a dir a les vostres necessitats. Malgrat tot, com ja sabeu, el temps que faci i els fenòmens meteorològics que ens puguin afectar tenen un paper prou decisiu en tot plegat i poca cosa hi podem fer. 

Per acabar, us volem fer saber que hem ofert l'espai del Parc per a que aquest proper diumenge es faci el mercat de moneda lliure G1. Si encara no sabeu que és això de la G1, podeu venir a la xerrada de les 11. Obre un gran ventall d'alternatives per a que la moneda estigui al servei de les persones i no a l'inrevés.

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada