Bon dia!
La major part del món identifica com a "orgànics" els productes que al nostre entorn sovint anomenem "ecològics". Als països francòfons el terme més abastament utilitzat és "biològic" o directament "bio". Altres idiomes utilitzen arrels similars per identificar els productes alimentaris obtinguts sense l'ús d'adobs ni pesticides de síntesi química (una definició molt genèrica però que diria que ja ens serveix per saber de què estem parlant).
Dins d'aquest termes diguem-ne genèrics, hi podem trobar diferents "escoles". Potser les més conegudes han estat la Biodinàmica (que es caracteritza per l'ús de diverses preparacions que s'incorporen als adobs o s'escampen als camps, i per la importància del calendari astronòmic) i la Permacultura (basada ens uns principis d'optimització dels recursos i una visió holística). Al llarg dels anys s'hi han afegit més capelletes. No farem aquí cap mena de llistat sobre el tema. Simplement penseu si heu sentit alguna vegada altres paraules que facin referència a un sistema productiu agrari respectuós amb la natura. Probablement us en vindrà al cap més d'una. Els defensors de cadascuna d'aquestes capelletes es vanaglorien argumentant que el seu mètode és millor que els altres en algun o altre sentit. Malauradament les conseqüències d'aquest egocentrisme de grup ha estat l'augment de la confusió entre les persones que no coneixen el tema en prou profunditat.
En aquest sentit l'administració està maldant per introduir el terme PAS (acrònim de producció agrària sostenible). Un calaix de sastre que permetrà identificar un sistema productiu com a "sostenible", tot i que els productors inscrits utilitzin productes que poden tenir conseqüències negatives sobre el medi. Altres entitats també estan seguint les mateixes passes per a diferenciar els productes obtinguts segons les seves premisses. La confusió està servida.
Nosaltres pensem que cada finca té el seu propi sistema de producció. Els dogmes limiten. El que cal és optimitzar tots els recursos a l'abast de cadascú per a aconseguir produir de forma perdurable en el temps amb una visió ecològica, econòmica, local i socialment equitativa. Per aconseguir-ho s'ha d'aplicar en cada moment el millor mètode a l'abast. Encasellar-se és perdre el Nord.
Bona setmana, salut i bons aliments.
Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada