dijous, 19 de setembre del 2024

Treient tot el suc a la temporada

Bon dia a tothom!!

Cada dia que passa els cultius d'estiu ens van deixant caure subtilment que tenen els dies comptats. Ja fa setmanes que vam deixar de servir tomàquet rodó i bombeta, ja que el seu estat ja no era l'adient. Doncs d'aquí poc se li afegirà el tomàquet Ligúria. Aquest ha pogut allargar la seva presència gràcies a l'amanyago que li hem donat durant tota l'estació, però ara ja ens hem de preparar per dir-li adeu. Per altra banda, les cosines pebroteres també comencen a anar a la baixa, però elles tenen més resistència i encara no han dit l'última paraula.

Sembla que els passats quatre dies de pluja o vent, han minvat l'ànim de tots vosaltres a l'hora de menjar meló i síndria. Si és veritat que la calor ajuda més a consumir aquests productes, tampoc cal arraconar-los a la banqueta de les llistes de compra. Aquestes fantàstiques cucurbitàcies poden alegrar una macedònia on no cal que siguin les protagonistes, sinó un a més a més. Per un altre costat, una sopa de meló amb encenalls de pernil sempre és encert, per no parlar d'alegrar una amanida. De la part de concórrer pizzes només és apte pels més valents.

Ara, per donar un enfocament més positiu, hem de dir que els calçots que vam sembrar ja farà un mes fan un bon pam, i just a la feixa del costat les carabasseres han monopolitzat tota la superfície, deixant contar per desenes el nombre de carabasses. Parlant de plantes pobladores, la gran incògnita serà a veure què treiem per sota de les estores que generen les plantes dels moniatos.
Dins d'un dels hivernacles, la bleda de fa just una setmana llueix un vigor molt prometedor, que juntament amb la col i tots els altres membres de la família, ja han iniciat el compte enrere per omplir de verd les nostres parades.

No us heu adonat que mentre llegíeu aquest escrit, amb cada paraula que avançàveu, flairàveu una olor com a fira, més concretament, aquelles pomes cobertes de caramel. No??
Potser devem ser nosaltres, ja que, tant aquest dijous com el dia d'avui divendres, hem estat seleccionant, trinxant i premsant les diferents varietats de pomes que hem collit. Després de la pertinent pasteurització l'ambient s'omple d'aquest característic aroma. Observant la quantitat de poma vs. la feinada que hi ha al darrere, no descartem fer-ne algun altre dia més. Enguany la producció ha estat molt superior a la d'anys passats, i encara que només en puguem acabar fent suc, no ens estem a venir de la quantitat d'ampolles que estan sortint. En part també es deu a la carregada que portaven les pomeres de varietats tradicionals que tenim just el costat de l'hivernacle de planter. Aquestes van ser plantades per l'Enric "first of his name", quan tot just començava, situació que ha afavorit l'incapacitat de recordar els noms de moltes d'elles. Dit això, serà gràcies a aquesta gran gamma de colors, mides i textures, que podreu gaudir d'un suc amb discrets tocs cítrics, que ens han ajudat a baixar el nivell de dolçor d'altres anys.

                                         

Última cosa a dir abans d'acomiadar-nos, és anunciar-vos que aquest proper dissabte 28, les companyes d'eixarcolat organitzen la 9a edició de la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. Tot un món per descobrir que no us deixarà indiferents.

 

Salut i bons aliments!
Albert i Laia

#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada