dijous, 6 de juny del 2024

Clams de l'horta agroecològica

 Bon dia!

Amb l'arribada de la calor els nostres conreus estan creixent a bon ritme. Tot i que anem un xic endarrerits en les sembres i plantacions a causa de les pluges passades, el retard en les collites és possible que no sigui gaire. Avui mateix començarem amb les primeres mongetes tendres i, encara que de moment és molt anecdòtic, collirem les dues primeres tomates. Conreus de ple estiu, com ara les pebroteres, comencen a florir. Fins i tot algunes plantes de síndria ja tenen alguna flor. L'any passat vam començar a collir síndries la primera setmana de juliol i seria tot un rècord si aquestes primeres flors es convertissin en síndries de 8 kg en quatre setmanes!

Tal i com us hem comentat en alguna ocasió, enguany hem reduït una mica la diversitat de conreus que tenim als camps. Tampoc penseu que gaire si ho comparem en relació al total de cultius. De 40 espècies diferents hem passat a fer-ne 37. En resum, l'albergínia i el carbassó ens el produiran els de Mas Galceran de Torroella de Fluvià, i el cogombre els de l'Hortícola Marisa de Palau-Sator. D'aquests darrers productors ja fa setmanes que us oferim alguns productes perquè encara no en tenim dels nostres, com ara la patata. De fet les nostres patateres enguany tenen un aspecte molt diferent de l'any passat. Segur que no en collirem ni la meitat de quilos. Les cebes tampoc estan tan maques com l'any passat. En les nostres condicions de sòl i orografia, on l'aigua queda entollada molt ràpidament, les pluges continuades fan més mal que bé sobre els conreus. Ja ho diuen que mai no plou al gust de tothom.

Avui us deixem un vincle al document "Clams de l'horta agroecològica" que hem preparat des de l'Associació de Productores Agroecològiques de Catalalunya (APACAT). És un recull de les principals problemàtiques que té el sector i inclou una munió de propostes, tant per als diferents organismes implicats com per als propis productors. De fet inclou gran part de les nostres reivindicacions, algunes coincideixen amb les de la pagesia convencional, però moltes altres no.

Per acabar, us volem compartir informació del curs sobre construcció amb bales de palla que han organitzat els nostres companys de l'escola Orígens. Menjar i aixopluc són dues de les necessitats bàsiques dels humans. En aquest cas encara és més evident el lligam entre les dues disciplines ja que el material bàsic en aquestes construccions és un subproducte de la producció agrícola.



Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada