dijous, 23 de maig del 2024

Conreus pluriennals

 Bon dia!

Si heu comprat maduixes aquest dimecres, haureu vist que tenen una mida descomunal. Són maduixes de la plantació que vam fer el mes de setembre passat. Aprofitem les plantades durant 3 anys. Cada any en plantem unes miques més, però seguim collint de les que vam fer els dos anys anteriors. Les plantes més velles produeixen una gran quantitat de flors, però els fruits queden més migrats. Segurament aniria bé fer una aclarida de botons florals per aconseguir calibres més exuberants. Sortosament estan igual d'exquisides. Encara ens falta molt per aprendre del conreu de les maduixeres, d'això no en tenim cap dubte. És probable que el temps plujós i fresc també estigui essent un bon aliat d'aquest conreu, molt diferent de l'efecte que està tenint sobre altres conreus com ara les cebes o totes les cucurbitàcies (melons, xíndries, carbasses...) que estan fartes d'aigua i desitjoses de sol i caloreta.

Amb les carxoferes fem una cosa semblant al que us hem comentat de la maduixera. N'anem plantant cada any, però aprofitem les plantades d'anys anteriors. En aquest cas la cosa es complica una mica més perquè l'arrel de les carxoferes és una de les menges predilectes dels talpons. Aquest animalons són molt eficients deixant grans rodals de camp sense plantes i sovint acabem trinxant el que queda perquè no val la pena mantenir les que han quedat vives Enguany, doncs, tenim dues feixes, una amb plantes noves, que són bàsicament les que ens han anat donant el seu fruit fins ara, i una altra amb la plantada de fa dos anys. Aquestes darreres estan ara a ple rendiment mentre que les primeres ja van de baixa, tant en producció com en qualitat de les flors. Són d'una varietat més tardana i això allarga la temporada. Com passa sovint, però, les carxoferes que han sobreviscut als talpons no són gaires. Esperem poder servir-vos totes les que ens encarregueu.

Com a novetat, aquesta setmana ens havia d'arribar cirera d'en Miquel Àngel i l'Eva d'Alcarràs. Malauradament les pluges dels darrers dies han esberlat les cireres que eren ja madures. Malgrat tot, i si la cosa no va a més, dimarts vinent ens n'arribaran les primeres. Com ja sabeu, la pluja no sempre va bé per tot ni per a tothom.

D'altra banda, les darreres setmanes hem estat comprant porro a través d'Hortec per tal de continuar oferint-vos-en. Finalment hem decidit deixar de fer-ho. Els preus continuen pujant desgavelladament fins al punt que els que ens van dur aquest dimarts passat per servir-vos-els dimecres ens han costat més cars de com us els hem venut a vosaltres. En poques setmanes ja en tindrem de nostres i continuarem mantenint el mateix preu al que els tenim els darrers anys.

Per acabar, us deixem amb un enllaç al vídeo que ha fet la gent de Ruralitzem – Veus per la Sobirania Alimentària. Diu coses que tenim ben clares els que ens dediquem al camp amb un enfocament agroecològic però potser no són tan evidents per a tothom.

Endavant les atxes!

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada