dijous, 10 d’agost del 2023

Qui es beneficia de les subvencions agràries?

Molt bon dia!

Això de les subvencions agràries és un galimaties. Evidentment hi ha qui s'hi entén perquè hi ha està avesat. Ja fa més de quaranta anys els que estàvem vinculats al sector agrari sabíem que qui cobrava més subvencions, i de lluny, era la duquessa d'Alba. Se m'acut que no devia ser la que més les necessitava.

Quan vam començar el nostre projecte a Albons, fa vint-i-un anys, vam demanar una subvenció per a Incorporació de jove agricultor i un Pla de millora. Dues línies que es deien més o menys així en aquell moment i que encara ara estan en funcionament tot i que els imports i les condicions segurament han canviat unes quantes vegades des de llavors. Per poder accedir a qualsevol subvenció, com ho marca la burocràcia imperant, cal fer els tràmits corresponents. Fa vint anys era la pròpia administració, a través del tècnic corresponent, la que t'assessorava i t'ajudava a tramitar tota la documentació necessària i t'informava de les teus deures i dels compromisos que adquiries si accedies a les diferents línies d'ajudes. El cost de tot plegat era 0€. La dedicació del tècnic que t'atenia per a fer el tràmit, posem-hi un parell d'hores per a ser generosos, l'assumia l'administració. Però ai las! va arribar un dia en què el servei es va privatitzar, com tantes altres coses. Potser els tècnics tenien sobrecàrrega de feina, potser hi havia molta gent demanant subvencions (tot i que les estadístiques diuen que cada cop som menys pagesos), potser calia que aquests funcionaris es dediquessin a altres coses (com ara controlar els quatre que quedem per a que complimentem tot el paperam corresponent correctament), potser algú en va sortir beneficiat de tot plegat... Vés a saber. El cas és que ja fa anys que per accedir a qualsevol subvenció s'ha de fer a través d'una entitat col·laboradora. I un pensa: millor que ho faci algú que hi entengui perquè si ho he de fer jo, segur que ho faig malament. Cert, ben cert. Ara, una cosa és això i l'altre fer negoci amb aquest tema. Perquè és evident que qualsevol feina caldria que tingués la seva retribució i s'entén que sigui el beneficiari el que l'ha de pagar, però cobrar la feina i afegir un plus en funció de si finalment es rep o no l'ajut ens sembla un despropòsit denunciable. I és justament això el que fan les entitats col·laboradores, Si més no totes les que hem consultat nosaltres: cobrar un plus o un percentatge de l'ajut si aquest es concedeix. Res que les honori. I encara menys tenint en compte que algunes d'elles estan lligades als sindicats agraris.

Hem explicat tot això de les empreses que tramiten les subvencions, però no podem acabar aquest text sense esmentar alguns empresaris agrícoles molt vius que aprofiten qualsevol escletxa per a enriquir-se de diners que tenen com a objectiu evitar la desaparició d'un sector sovint precari. Aquests vividors són uns veritables cercadors professionals d'ajuts. No viuen pas del que produeixen sinó d'arreplegar tot el caler públic que poden.

Avui ha anat així la cosa. Segurament no servirà de gaire queixar-se davant una "audiència" tan reduïda però compartir els neguits sempre ajuda.

Gràcies per ser-hi. Molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada