dijous, 13 de juliol del 2023

El sofre

Bon dia!

Aquesta setmana han començat a madurar els primers melons grocs. Amb les temperatures que estem tenint estem convençuts que ja en podrem collir prous com per a que tots els que en vulgueu els pugueu tastar. El primer que vam agafar estava boníssim.

El temps d'aquests dies està provocant que alguns conreus, com ara la síndria o el cogombre, siguin més vulnerables a atacs d'aranya roja. Si teniu un hortet faríeu bé de fer algun tractament amb sofre per evitar que aquests àcars acabin esguerrant la plantada. Ara bé, hauria de ser amb sofre mullable i millor aplicat cap al vespre. El sofre en pols, que és més efectiu per controlar aquest bitxos, a altes temperatures pot provocar cremades a les fulles i potser pitjor el remei que la malaltia. 

De vegades quan sentim parlar de que es fa algun tractament a les plantes ens pot fer la sensació que no és propi de l'agricultura ecològica. El sofre és un element químic abundant a la natura, especialment en zones volcàniques. De fet és un element que forma part d'alguns aminoàcids essencials i és imprescindible per a la síntesi de les proteïnes. Es tenen dades que aquest producte es va començar a aplicar com a fungicida cap a l'any 150, en fa gairebé 2000 anys d'això. El seu ús es va generalitzar a mitjans del segle XIX per a controlar l'oïdi a les vinyes. De fet el sofre ja juga un paper molt important en els mecanismes naturals de defensa de les plantes. Elles mateixes sintetitzen metabòlits secundaris on és present i que actuen quan aquestes són atacades per alguns fongs, insectes o àcars. Quan les condicions són propenses al desenvolupament d'aquests patògens, val la pena donar un cop mà a les plantes. D'això va l'agricultura, d'interactuar amb la natura per a afavorir que aquesta ens ofereixi els aliments que necessitem.

Per tant no us espanteu si us arriben algunes tomates o altres productes amb restes de pols groga. Només és sofre i s'elimina rentant-los bé.

Molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada