dijous, 18 de maig del 2023

La trinxaire

 Bon dia!

Vàrem dir que miraríem de deixar la queixa de banda. Ara semblarà que som gent de poca paraula. Però no, no és una queixa, l'escrit d'avui. Si més no, hem d'admetre que inclou una part de "mea culpa". 

Aquests dies la tramuntana s'ha fet notar com feia temps que no ho feia. Ja hem explicat altres vegades que el primer que vàrem fer en arribar a aquesta terra va ser plantar arbres i arbustos per, entre d'altres raons, suavitzar l'impacte del vent sobre els conreus. Tradicionalment s'havien plantat xifrers arrenglerats per mirar "d'aturar" la tramuntana. Ho diem en passat perquè ara gairebé ningú ho fa això de plantar res per aquest motiu. Actualment el més utilitzat són els paravents fets amb xarxa de plàstic clavades sobre pals de fusta o formigó. A l'hora de plantar els arbustos de les nostre tanques, guiats per la literatura més que no pas per l'experiència, vam triar certes espècies per aconseguir aquest efecte semi-permeable. L'efecte del vent contra les tanques molt espeses, com ara les dels xifrers, genera remolins considerables en ambdues bandes de la tanca. Aquí teniu una imatge de la FAO (l'agencia de les Nacions Unides per l'agricultura i l'alimentació) que il·lustra aquest fet:



És per aquest motiu que les espècies que vam plantar a totes les nostres tanques per aconseguir moderar la mala llufa de la tramuntana són semi-permeables al vent. Parafrasejant René Goscinny a les introduccions de les seves historietes d'Astèrix: A totes? No! A totes menys una. Just darrera l'edifici principal de la finca vam plantar xifrer de Leyland, una espècie no tan atapeïda com el xifrer mediterrani però que ja ho és massa (per allò dels remolins). Doncs bé, tot aquest rotllo és per explicar-vos per què és molt més que probable que la setmana vinent no puguem oferir-vos més maduixa. Les plantes han quedat ben trinxades. La tramuntana n'és la causant principal, però plantant-les justament al nord d'aquesta tanca hem potenciat el seu efecte matxucador. De tot se n'aprèn...

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada