dijous, 13 d’abril del 2023

Conreus plurianuals

 Bon dia!

Ara sí, ja hem començat a collir carxofes. Enguany els ha costat de florir. Ja fa més de dues setmanes en vam treure una caixeta de 10 Kg. Semblava que ja s´hi posaven. Però fins aquesta setmana la cosa no ha anat de debò. Ja veurem durant quant de temps en podem gaudir. És un conreu que ens ocupa espai i atenció durant tot l'any, igual que els espàrrecs i les maduixeres. Les tres són espècies plurianuals, a diferència de la majoria de plantes que conreem a l'horta. Curiosament, la collita coincideix a la primavera. Les maduixeres estan ben florides i prometen una bona anyada. En un parell de setmanes probablement podrem començar a collir-ne.

Ja que estem parlant de conreus, us farem un parell de comentaris més. 

Les pastanagues comencen a espigar-se. Són plantes bianuals. A diferència de les que acabem de comentar, les plantes bianuals floreixen i donen llavor la primavera següent a la seva plantació. D'aquesta mena també n'hi ha unes quantes a l'horta com per exemple la ceba. El cas és que quan la pastanaga s'espiga té tendència a fer el cor dur i, més endavant, tota ella és molt fibrosa. Cada any ens passa el mateix entre mitjans i finals d'abril. Arriba un moment en que ja no us en podem oferir perquè perden molta qualitat. La nova sembra, que vam fer a mig febrer, no estarà a punt fins a finals de maig o primers de juny. Com que considerem la pastanaga com un producte indispensable a totes les cuines, durant aquest temps ens toca comprar-ne a companys del maresme, que tenen un clima que els permet avançar collites.

L'altra comentari és respecte al pèsol. Ara n'estem collint a cabassos, però les plantes han agafat oïdi. S'ha fumat, com diu alguna gent gran. L'oïdi és un fong que sovint ataca la pesoleres al final del seu cicle. En aquest cas ens ha passat quan fa poc que hem començat amb la collita. Enguany hem provat una varietat nova: el pèsol de Llavaneres. És una varietat molt apreciada i ens va sembla bona idea de provar-la. Són plantes molt més vigoroses que les que havíem fet fina ara. Ens ha sorprès la seva alçada, com us vam mostrar fa un parell de setmanes, i el seu creixement lateral. Les hauríem d'haver sembrat més separades del que ho estan i s'haurien ventilat millor probablement, un retard en l'aparició de l'oïdi. Però vaja, de moment encara n'anem collint. A més, tenim una altra plantada ben florida i més ventilada que esperem que ben aviat comenci a tenir tavelles a punt.

Aquestes són setmanes intenses de sembra i plantació. Avui plantarem carbassoneres, tomateres, cebes, enciams i bleda. La setmana vinent ja toca el torn a les mongeteres i ben aviat a les primeres meloneres i sindrieres. L'horta es buida de cultius d'hivern i s'omple d'estiu.

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada