dijous, 19 de gener del 2023

Del DARP al DACAiAR, tela!

Bon dia!

En aquest període de l'any són poques les novetats que podem explicar-vos. Estem preparant el llavorer per a fer-hi les primeres sembres de cebes i porros. El mes d'abril han d'haver crescut prou per poder-los trasplantar al camp. Amb aquesta fredorada no es mouran gaire, però a primers de febrer, quan el dia s'allarga ja considerablement, dins els hivernacles la temperatura començarà a enfilar-se i de seguida germinaran. 

Com a productes nous tenim l'all tendre i la ceba tendra. No són gaire grossos, però ja tenen prou mida per a poder fer-ne uns bons manats i començar a gaudir-ne. Si no m'equivoco, no tindrem cap altra novetat fins que arribin els primers espàrrecs, que acostuma a ser a finals de febrer o entrant ja al mes de març, depenent de les temperatures de l'any.

Com a cosa excepcional, la setmana vinent tenim inspecció del Departament d'Agricultura. El que des de la darrera legislatura anomenen Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L'agricultura està desapareixent fins i tot dels noms de les conselleries. Hem passat de tenir un departament compartit amb ramaderia i pesca, a estar en una mena de batibull o calaix de sastre i, no sé si dir implícitament o explícita, sembla ser a tenir més relació que cap altre àmbit amb el canvi climàtic, tot i ser dels sectors que potser més el patim. En fi, que resulta que, a banda dels controls que ja passem (i que paguem) pel fet d'estar certificats com a ecològics, ara resulta que ens han de fer un Control Oficial d’Higiene i de l’Ús dels productes fitosanitaris en la Producció Primària Agrícola. Paperassa burocràtica que quedarà oblidada en el fons d'un calaix virtual i que ens farà invertir unes quantes hores per a justificar el sou d'algun funcionari o, en el pitjor dels casos, d'un tècnic d'una empresa subcontractada. Millor farien de controlar els que veritablement emmerden els camps. I no haurien d'anar gaire lluny. Aquest estiu l'aigua "potable" del poble d'Albons contenia una concentració superior al màxim fixat per l'OMS de metolaclor ESA, un producte de degradació del plaguicida metolaclor. El metolaclor és un herbicida que s'utilitza bàsicament en blat de moro i gira-sol. Que busquin als bàrbars allà on són.

Apa, no sé si a vosaltres us servirà de res el que us hem explicat. Si més no, nosaltres ens hem pogut desfogar ;-)

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada