dijous, 5 de maig del 2022

Sobre el conreu del cacauet

 Bon dia!

La setmana passada no vam fer cap comentari sobre les maduixes. Ens en vam oblidar. Com que semblava que n'hi havia poques, vam pensar que millor no fer-ne gaire propaganda. Però al començar a collir vam veure que déu-n'hi-do les que hi havia! Doncs això, que sapigueu que tenim força maduixa. Esventada, ara mateix, però maduixa de la bona i sense aromatitzants afegits.

Aquest cap de setmana, a més del mercat, ens podeu trobar a la fira de Triumvirat Mediterrani de l'Escala. Hi portarem tot l'arsenal de conserves que tenim i altres sorpreses que la Mireia i la Mercè estan preparant. Bé, de fet tot l'arsenal no podrà ser, perquè els grecs i els romans no coneixien la tomata, el pebrot ni la patata, i evitarem aquests productes, com a mínim a la vista. Estarem a la platja de la Riba, al centre del poble. Si podeu, no us ho perdeu.

Per als que ens heu demanat cacauets, us faig cinc cèntims de com els conreem. Abans de sembrar-los s'han de desgranar, amb cura per tal que les llavors no se'ns obrin per la meitat ja que tenen tendència a fer-ho. Trieu els que estiguin més macos i descarteu els pansits i escanyolits. Sembreu-los en un terreny ben treballat on hagueu fet un bon crestall. El crestall evita que la terra es compacti en excés quan plou o es rega. Això és especialment important perquè el cacauet es fa sota terra, però és el fruit d'una flor -no pas un tubercle-, i haurà de poder obrir-s'hi pas. Cal que regueu abundantment com a mínim dos dies a la setmana, en funció del temps que faci. A mesura que vagi creixent, escateu i caveu la terra del voltant de la planta fins que aquesta cobreixi el sòl. Després que apareguin les primeres flors, i sobretot quan ja hagin estat fecundades, eviteu cavar per tal de no malmetre el "brot" que surt darrera de cada flor i que, després d'enfonsar-se al terra, donarà lloc a la beina que conté els cacauets. La planta seguirà florint i obrint-se fins que decidiu de collir-la. Nosaltres ho vam fer a finals d'octubre: s'arrenca la planta, que encara serà verda, amb cura per tal que a l'estirar els cacauets no quedin al terra. Tot seguit l'heu d'estendre en un lloc ben ventat i assolellat per tal que les plantes i els cacauets s'assequin el més aviat possible. La tramuntana és ideal per a aquest objectiu. Quan tot plegat sigui ben sec, separeu els cacauets de les plantes i guardeu-los de manera que encara puguin seguir assecant-se, ja que sinó podrien malmetre's amb l'aparició de podridures. Els podeu consumir tal com vénen, fins i tot acabats de collir, però torrats sembla que són més digestius i, al nostre parer, més gustosos. Els podeu torrar de molt diverses maneres, amb o sense closca. Sobre una estufa de llenya és perfecte. Aneu amb cura que la temperatura no pugi massa perquè poden cremar-se. En un forn convencional ho podeu fer posant-los a 180 ºC. Si són amb closca, trigaran entre 20 i 25 minuts. Sense closca amb 15 o 20 minuts ja els tindreu apunt. Si voleu poder fer mantega triturant-los després de torrar-los.

Apa, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada