dijous, 18 de novembre del 2021

Contribuint a mitigar el canvi climàtic

Cada cop es parla més de la capacitat dels sòls agrícoles com a eina per contribuir de manera important en la "lluita" contra el canvi climàtic. Es calcula que una quantitat important del carboni que es troba en  l'atmosfera en forma de CO2 es podria retornar al sòl en forma de matèria orgànica. Els sòls no llaurats i plens de vegetació tenen una immensa quantitat d'arrels i microorganismes, els components principals dels quals són el carboni, l'hidrogen, l'oxigen i, en menor quantitat, el nitrogen. Malauradament en l'actualitat encara es practica una agricultura que afavoreix la degradació de tota aquesta matèria orgànica, llaurant contínuament el sòl. A més, aquesta agricultura sovint només incorpora als sòl adobs químics, que acceleren encara més la mineralització de la poca matèria orgànica que els queda, augmentant encara més el diòxid de carboni atmosfèric. Podeu informar-vos més al respecte en el documental "Kiss the ground", que podeu trobar a la plataforma Vimeo o a Netflix.

El nostre objectiu en aquest sentit ha estat sempre augmentar la vida del sòl i la seva quantitat de matèria orgànica. De fet és un dels principis bàsics de totes les diverses escoles de l'agricultura ecològica. Sempre que està al nostre abast intentem incorporar tècniques o mètodes per aconseguir aquests objectius. Enguany hem fet un salt que feia anys que volíem fer. Hem adquirit una biotrituradora que s'acobla al tractor i permet reduir el brancam a petites estelles fàcilment manejables.

Com molts sabeu, perquè ho hem comentat reiteradament, a la nostra finca disposem d'una bona tirada de tanques vegetals. Són gaire bé 3 km de vegetació arbustiva, que si comptem que té dos costats són pràcticament 6 km de tanca a podar gairebé anualment. Aquesta vegetació, que dit sigui de pas va fixant carboni en forma de fusta i també en va transformant una part en oxigen a través de la fotosíntesi, genera una important biomassa que cal gestionar. Al principi, mancats de recursos, no teníem altra manera que cremar-la per tal de reduir aquest subproducte, amb la qual cosa retornàvem una part del carboni fixat a l'atmosfera. Des de llavors hem passat per diferents fases per limitar aquest retorn i poder aprofitar la matèria orgànica resultant. Amb l'adquisició d'aquesta màquina entrem en una nova dimensió que ens ha de permetre fer canvis en la gestió del sòl, augmentar-ne la fixació del carboni.

I ens aturem aquí. Ja us anirem explicant com utilitzarem tot el potencial d'aquest material.

Que passeu una bona setmana.
Salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.c
om

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada