dijous, 20 de maig del 2021

Sobrets de lufa

Aquests dies, una mica més assolellats del que estàvem acostumats darrerament, han donat una empenta a les plantes de l'hort i ja comença a ser més evident el seu creixement: les cogombreres comencen a enfilar-se per l'entutorat, ja es veuen els primers carbassons, comencen a créixer les tomates que han quallat, ja apunten les primeres flors de les pebroteres,... Tot plegat com correspon a un mes de maig com cal. I per mostra, un botó:


No sé si us hi vau fixar (alguns segur que sí perquè ens en vau demanar) que la setmana passada finalment vam afegir la carbassa de fregall o lufa al nostre catàleg. Recordeu que es tracta del fruit d'una cucurbitàcia que es pot utilitzar, un cop seca i pelada, per a rentar els plats, fregar-se a la dutxa, per netejar les verdures o per a qualsevol ús que donaríeu a una esponja o a un fregall. Al pelar-les i netejar-les, les llavors que duen a dins cauen i són fàcils de recollir. Tots els que feu una comanda la setmana vinent rebreu, juntament amb el que demaneu, un sobret amb unes quantes llavors. Us recomanem de sembrar-les de seguida al vostre hortet, si en teniu, o si no en un espai amb força llum, i si pot ser, prop d'algun lloc on la planta es pugui anar enfilant. La planta pot arribar als 3 o 4 metres de llargària i fa una flor preciosa que està florida durant tot l'estiu. És resistent i no té problemes amb les plagues tot i que necessita força aigua fins al final del seu cicle. El més delicat del seu cultiu és l'assecatge dels fruits. És un tema que nosaltres tampoc tenim ben resolt i anem fem proves per millor-lo. El que tenim clar és que un cop madures, cosa que s'aprecia per un canvi de color de la pell, hem de col·locar-les en un lloc ben sec per tal d'evitar que apareguin fongs que pugin produir podridures. Qualsevol consulta, ens la feu arribar.

El sobret dins el qual us entreguem les llavors segueix un disseny del segle XVIII que ens ha fet arribar la nostra amiga Coral, que d'això de plegar papers en sap un niu i ens va explicar que els botànics d'aquella època utilitzaven aquest plegat per guardar i enviar-se llavors de tota mena. Si en voleu saber més detalls podeu visitar el seu blog.

Si no teniu lloc per sembrar-la, regaleu les llavors a algú que les pugui aprofitar. Hem de fer desaparèixer els microplàstics de les nostres aigües residuals!

Salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada