dijous, 3 d’agost del 2017

La verdolaga

És provable que ja conegueu la verdolaga, però com és una "novetat" que oferim al nostre catàleg, us en faré cinc cèntims.

 
 
Aquesta planta, que podeu trobar a qualsevol lloc imaginable, des d'una escletxa en l'asfalt fins al mig de les hortes, creix bàsicament a l'estiu. És una planta de fulla carnosa i verda, com podeu veure a la imatge. La tija és vermellosa i les flors grogues. S'arrossega per terra i, tot i que en bones condicions pot créixer força, és estrany que faci més d'un pam d'alçada. Si us hi fixeu la veureu sovint, especialment en aquesta època de l'any.

A l'hort de casa en tenim a carretades. De fet, si no en tinguéssim, la nostra activitat d'estiu (per no dir feina) es reduiria ben bé un terç. Sí, ens passem hores i hores, cada setmana, intentant controlar aquesta meravellosa planta. Tasca certament impossible. Vull dir que ja pots anar arrencant-ne, que no hi ha manera humana (o no la sabem) de fer-ne un control efectiu. I és que, malgrat que s'arrenca sense gaire dificultats, és trencadissa i molt vital. Qualsevol petit bocí que quedi sobre el terra, és capaç de treure arrel i formar una nova planta. Una planta que en poc més de quinze dies ja pot recuperar el seu aspecte anterior. Vaja, que si no vas en molt cura, ben bé el que fas és anar escampant-la en comptes d'anar controlant-la.

Malgrat tot, la verdolaga és una d'aquelles plantes que n'hauríem de tornara consumir. Hi ha països ens els quals encara es consumeix de manera habitual ja que forma part de plats tradicionals: Grècia, Turquia, Portugal, als països àrabs, etc. A part de ser una planta excel·lent al paladar, està considerada un superaliment, ja que conté un gran nombre de nutrients i propietats molt interessants. Entre aquests:
  • Omega 3
  • Vitamines: betacarotens (7 vegades més que la pastanaga), B1, B2, B3, C, E (una de las plantes que més en contenen)...
  • Minerals: potassi (més que els espinacs), calci, magnesi (una de les millors fonts vegetals), ferro, fòsfor...
  • Aminoàcids
  • Flavonoides
  • Antioxidants importants como glutatió o betalaínes (als seus pigments)
  • Neurohormones i neurotransmisors a la planta fresca como dopamina
Malgrat tot, no és fàcil trobar receptes per a cuina amb la verdolaga. He estat cercant per la Xarxa i el més usual és que diguin que es poden menjar en amanides. Us passo un parell d'enllaços per si us engresqueu a tastar-la, ja que des d'ara la inclourem al nostre catàleg: 
http://www.elsgnoms.com/receptes/Verdolaga.htm
https://ca.wikipedia.org/wiki/Verdolaga

Bona setmana
Enric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada