dijous, 28 de setembre del 2023

Visites organitzades

Bon dia tothom!

Ahir a la tarda vam tenir la visita organitzada per la Xarxa d'Horts Comunitaris del Baix Empordà. Un grup de famílies i curiosos es van apropar al Parc per poder veure de primera mà que implica la feina de camp en una finca agroecològica d'aquestes dimensions. Durant dues hores vam fer un tomb per tots els diferents espais explicant una mica els nostres orígens, ideals i metodologia de treball. Mentre avançàvem per els camins, van començar a sorgir dubtes i preguntes que van fer la sortida molt més interactiva i propera.

 

 

 

Durant el transcurs dels últims 21 anys aquesta finca ha evolucionat de forma molt notable, adaptant-se en cada moment als diferents nivells de productivitat i als temps que han corregut. Explicar-ho, fa que el visitant encara sigui més conscient de tota la feina que hi ha hagut al darrera i la que continua havent  al dia a dia.
El que no té preu, són les cares de satisfacció i admiració que percebem de la gent un cop hem finalitzat la volta. Són aquests i molts altres els moments que ens omplen de ganes de seguir esforçant-nos per tirar endavant aquest projecte.

Un dels comentaris més escoltats a l'inici de la passejada va ser: -"Quina sort ara que ja s'ha acabat l'estiu. Segur que aneu més tranquils"-. Davant d'aquest comentari, les nostres cares són un poema.

Aquests últims dies, ens ha agafat amb els pixats al ventre. Camps per femar i treballar, planters que no tenen un lloc definit o espais ocupats amb cultius que encara estem collint i, sobretot, molta molta molta herba a treure a la nova feixa de pastanaga. Finalment ahir a la tarda, just abans de la visita, vam poder concloure aquesta tasca titànica que ens ha portat varis dies i moltes hores arran de terra ajaguts. Ens fa especialment contents poder-vos dir que tindrem pastanaga per tot l'hivern ja que, sota tota la herba treta, hem trobat una sembra de llibre.

Per altra banda, seguim amb les maratonianes jornades de sembra i plantacions de cada Divendres, sumant-hi la collita de productes d'hivern que ja podreu començar a trobar en els nostres mercats, botiga i catàleg.

Lamentant-ho molt, avui serem així de breus ja que hem d'anar per feina si volem acabar a una hora raonable. Gràcies per la comprensió.   

Molt bon cap de setmana!

Albert i Laia
Salut i bons aliments!

#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 21 de setembre del 2023

Adéu a Terra Franca

Bon dia!

Dissabte passat vam assistir al tancament de l'associació Terra Franca. Aquesta entitat ha estat 10 anys intentant aportar el seu granet de sorra per revertir la situació actual al camp, que ens aboca a un futur totalment incert. Com ja hem esmentat en altres ocasions, en pocs anys la majoria de pagesos actius en aquests moments, molts dels quals ja sobrepassen l'edat de jubilació, seran massa grans per seguir desenvolupant la seva tasca. Aquest fet té implicacions en moltes vessants: accentuació de la pèrdua de sobirania alimentària, abandonament de terres i degradació del paisatge, concentració de la producció d'aliment en mans de grans empreses i fons d'inversió ... i un gran etcètera de conseqüències poc agradables, per dir-ho suaument.

Terra Franca subratlla en el seu manifest de tancament que hem arribat a la conclusió que hi ha una sèrie de factors estructurals que fan impossible avançar en l’accés a la terra i el relleu agrari des de la nostra entitat. Entre aquest factors estructurals esmenta l'acaparament de terres per diferents actors, el trist paper de l'administració en tot aquest afer, que com sempre no es capaç de veure-hi més enllà del seu propi nas i, tot i que amb altres paraules, la manca d'organització de la societat que, en general, no és conscient del problema i no actua conseqüentment (com també succeeix en altres àmbits).

És difícil saber on anirem a petar amb aquest panorama i la inacció de tots plegats per resoldre la qüestió. Des de la nostra experiència i davant les dificultats també de trobar persones preparades i amb ganes per tirar endavant projectes agrícoles, creiem que part del problema rau en què els referents de les noves generacions, si més no aparentment, treballen poc i guanyen molt, aquestes generacions han crescut en un món on les desigualtats salarial entre directius i treballadors són abismals, on els privilegis d'alguns sectors contrasten desmesuradament amb la precarietat d'altres, on la pagesia ha estat tradicionalment menyspreada...

Som conscients, tossuts i entusiastes i no ens aturarem! Però si no som més movent fitxa, la partida està sentenciada.

Bona setmana, alegria, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 14 de setembre del 2023

El gra de cada dia

Bon dia a tothom.
 

Amb l'escrit d'avui pretenem comentar alguns dels fets actuals que estan ocorrent tant dins de la finca com de fora. Així doncs, esperem que us hagueu rentat bé la cara, i servint-vos una bona tassa calenta del que preferiu, llegiu tot el que us volem explicar. Ens agrada començar pel que ens toca de ben a prop; exacte, parlem del Parc. Des de ja fa gairebé un mes, cada quinze dies estem fent plantades i sembres. Aquestes primeres, ja tenen un molt bon aspecte, deixant de ser plàntules, per estar a punt d'arribar a la seva màxima esplendor. Això vol dir que quan comenceu a percebre el fred,  ja tindreu tot el nostre reguitzell de crucíferes (cols, nap, bròquils...) a disposició amb les que podreu preparar deliciosos brous per combatre'l.

A les nostres feixes, a part de verdures i fruites, ocasionalment també hem cultivat algun llegum. L'any passat vam poder gaudir d'una mongeta del ganxet de pel·lícula, seguida dels cacauets, que pràcticament ens han acompanyat fins fa poc. Aquest any hem preferit comptar amb la Fàtima i en Joan de Fruits Del Secà per omplir el nostre rebost de llenties. Agricultors ecològics compromesos amb el treball dels camps en extensiu, per tal de poder gaudir de productes que s'han produït i, finalment consumit al territori. Estem pendents d'incorporar també flocs de civada, ideals per esmorzar i començar el dia ple d'energia. D'aquí molt poc ja podreu trobar disponibles aquests granels als mercats, botiga i web.

Ara hem arribat al punt que volíem exposar avui i pel qual us hem volgut més atents del compte.
Aquest estiu, si heu recorregut Catalunya amb cotxe, haureu vist grans extensions de gra i cereals: blat, ordi, gira-sol, entre d'altres. Aquí a l'Empordà ha estat preciós, grans planeres de gira-sols que formaven una catifa groga, que deixava un paisatge de postal. Però ara nosaltres us plantegem una pregunta: De totes aquestes pipes, quantes creieu que acabaran sent consumides a Catalunya o a la Península?
El lliure mercat de comerç d'aliments considerats bàsics arreu del món ha provocat que molts d'aquests que han sigut produïts dins un territori acabin sent comercialitzats fora del país, obligant a comprar els mateixos a un tercer estranger per tal de poder suplir les demandes dels consumidors locals. 

Vosaltres hi trobeu sentit algun en tot això?

Per la nostra part, procurarem treballar mà a mà amb productors de la zona per tal de participar el mínim possible en aquest joc d'intercanvis sense sentit.

Molt bon cap de setmana!

Albert i Laia
Salut i bons aliments!

#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

divendres, 8 de setembre del 2023

Qui no s'arrisca, no pisca

Bon dia!

Ja som en aquell moment de l'any en que la mullena matinal banya l'herba fins ben entrat el matí. La considerable diferència de temperatura entre la sortida del sol i la primera hora de la tarda (ahir, de 13ºC a les 7 del matí fins a 31ºC a les 3 de la tarda), juntament amb el fet que siguem prop del mar, fa que la humitat relativa arribi irremeiablement a tocar del 100% durant la matinada. Això va bé a moltes plantes, sobretot de fulla com els enciams o les cols, però també afavoreix el desenvolupament de fongs, en plantes de fruit com ara els carbassons o les tomateres, i l'aparició dels primers cargols, devoradors insaciables de tot tipus de verdures. Res de nou perquè ja ens hi trobem cada any. Més d'hora o més tard, aquestes condicions acaben apareguen entre mig agost i mig setembre com a molt tard. Hi hem de conviure. I de vegades vosaltres també a través dels nostres enciams, que us poden arribar amb algun d'aquests mol·lusc de regal.

Aquesta setmana passada ja us vam començar a oferir moniatos. És la darrera de les collites d'estiu. Quan arribi la tardor, calculem que durant les primeres setmanes, ja podrem tornar a gaudir de les cols i col-raves. Poc després arribaran la resta de fulles i flors usuals en èpoques més fredes: enguany tots aquests cultius fan molta patxoca al camp. Esperem que segueixin així. Darrerament un senglar es passeja per l'horta durant la nit i ens trobem sorpreses desagradables cada matí. De moment no són grans danys, però si no troba algun altre indret on furgar pot passar que la cosa vagi a més.

Ara, a banda de les plantacions d'espècies típicament hivernals, estem preparant noves plantades de maduixa, maduixot i carxofa. Aquests cultius plurianuals requereixen més temps que la majoria d'altres conreus de l'horta. Enguany provarem també altres varietats per tal d'allargar la temporada en el cas de les maduixes i avançar-la en el cas de les carxoferes. A veure si ens en sortim. El canvi de varietats sempre comporta un risc. Enguany, per exemple, hem estat testant una altra pastanaga diferent i finalment, tant per la seva qualitat com pel seu comportament al camp, hem decidit tornar a la Bolero, que és la que havíem estat fent durant els darrers 15 anys. Però qui no s'arrisca, no pisca!

Apa, bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga