dijous, 20 d’abril del 2023

L'estat dels pol·linitzadors a Catalunya

 Bon dia!

Primer de tot ens volem disculpar perquè darrerament us hem ofert alguns productes que finalment no us hem pogut servir. El cas de l'alvocat és que ha afectat més gent. En Pablo, que és qui ens serveix normalment, ja ens va avisar que s'acabaven els de la varietat Hass i que no en tornaria a tenir, de la varietat Red, fins a finals d'abril. Vam pensar que si ens en faltaven podríem comprar-ne a Hortec, que també en distribueix d'Andalusia, però sembla ser que els seus productors també se n'han quedat sense i ara els que estan servint són de Kenya. Ens resulta una mica exagerat, per mantenir un to moderat, que un producte hagi de recórrer gairebé 10.000 km per arribar fins la nostra taula. Per aquesta raó hem estat aquestes dues darreres setmanes sense alvocats. Dijous vinent ens arriba la primera entrega dels de la varietat Red, però és més que probable que en tres o quatre setmanes s'acabi definitivament la temporada. 

També us hem d'explicar que aquesta setmana passada no vam tenir prou carxofa per a tothom i vam haver de comptar amb producte d'altres pagesos del Baix Llobregat. Creiem que aquesta setmana ja en collirem prou per satisfer totes les comandes.

I ja que hi som posats, hem començat a collir maduixes. Malauradament les dues darreres tramuntanades han afectat força la nova plantació que vam fer al setembre. Sort que vam mantenir les plantes que ja tenen dos anys i que enguany van bastant carregades. De moment no us en podem oferir perquè estem segurs que no cobriríem totes les comandes. Les primeres les durem als mercats i a la nostra botiga dels dimecres a la finca. Sap greu, però encara no en tenim prous.

Canviant de tema, ahir al Parc es va presentar l'Informe sobre l'estat dels pol.linitzadors a Catalunya. Van triar la nostra finca perquè, pel seu disseny i maneig, és un exemple poc usual al país de com combinar l'activitat agrària amb un increment de la biodiversitat. Podeu veure més detalls sobre la notícia en aquests dos enllaços: Telentícies tv3 i nota de premsa del DACC. Va ser una trobada molt interessant que ens va permetre posar-nos en contacte amb científics autors de l'estudi, de l'IRTA, la UAB, el CREAF i el Museu de Granollers. A banda de felicitar-nos per la nostra tasca, cosa que sempre va bé per encoratjar-nos a seguir endavant, es van mostrar interessats en que la nostra finca pugui servir com a espai d'estudi per a la millora de l'estat dels pol·linitzadors a Catalunya. Serà molt motivador poder contribuir a la millora de la biodiversitat i demostrar que un bon maneig agrari pot suposar una millora del nostre entorn.


Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 13 d’abril del 2023

Conreus plurianuals

 Bon dia!

Ara sí, ja hem començat a collir carxofes. Enguany els ha costat de florir. Ja fa més de dues setmanes en vam treure una caixeta de 10 Kg. Semblava que ja s´hi posaven. Però fins aquesta setmana la cosa no ha anat de debò. Ja veurem durant quant de temps en podem gaudir. És un conreu que ens ocupa espai i atenció durant tot l'any, igual que els espàrrecs i les maduixeres. Les tres són espècies plurianuals, a diferència de la majoria de plantes que conreem a l'horta. Curiosament, la collita coincideix a la primavera. Les maduixeres estan ben florides i prometen una bona anyada. En un parell de setmanes probablement podrem començar a collir-ne.

Ja que estem parlant de conreus, us farem un parell de comentaris més. 

Les pastanagues comencen a espigar-se. Són plantes bianuals. A diferència de les que acabem de comentar, les plantes bianuals floreixen i donen llavor la primavera següent a la seva plantació. D'aquesta mena també n'hi ha unes quantes a l'horta com per exemple la ceba. El cas és que quan la pastanaga s'espiga té tendència a fer el cor dur i, més endavant, tota ella és molt fibrosa. Cada any ens passa el mateix entre mitjans i finals d'abril. Arriba un moment en que ja no us en podem oferir perquè perden molta qualitat. La nova sembra, que vam fer a mig febrer, no estarà a punt fins a finals de maig o primers de juny. Com que considerem la pastanaga com un producte indispensable a totes les cuines, durant aquest temps ens toca comprar-ne a companys del maresme, que tenen un clima que els permet avançar collites.

L'altra comentari és respecte al pèsol. Ara n'estem collint a cabassos, però les plantes han agafat oïdi. S'ha fumat, com diu alguna gent gran. L'oïdi és un fong que sovint ataca la pesoleres al final del seu cicle. En aquest cas ens ha passat quan fa poc que hem començat amb la collita. Enguany hem provat una varietat nova: el pèsol de Llavaneres. És una varietat molt apreciada i ens va sembla bona idea de provar-la. Són plantes molt més vigoroses que les que havíem fet fina ara. Ens ha sorprès la seva alçada, com us vam mostrar fa un parell de setmanes, i el seu creixement lateral. Les hauríem d'haver sembrat més separades del que ho estan i s'haurien ventilat millor probablement, un retard en l'aparició de l'oïdi. Però vaja, de moment encara n'anem collint. A més, tenim una altra plantada ben florida i més ventilada que esperem que ben aviat comenci a tenir tavelles a punt.

Aquestes són setmanes intenses de sembra i plantació. Avui plantarem carbassoneres, tomateres, cebes, enciams i bleda. La setmana vinent ja toca el torn a les mongeteres i ben aviat a les primeres meloneres i sindrieres. L'horta es buida de cultius d'hivern i s'omple d'estiu.

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

divendres, 7 d’abril del 2023

430 històries

Bon dia!

Des del febrer del 2014 i fins a dia d'avui han estat 430 escrits, missatges o publicacions (posts si ens deixem enlluernar pels anglicismes). Si fórem capaços de recuperar els 10 anys anteriors al 2014, que podria ser que sí, però amb una bona feinada, potser vorejarien els 900 escrits. Segur que més d'un cop ens hem repetit. La memòria fa males passades. Per si no ho sabíeu i per si hi teniu curiositat, podeu consultar els 430 darrers missatges que us hem enviat als que formeu part de la nostra "comunitat" visitant el nostre blog http://parcagroecologic.blogspot.com/

Avui hem fet una cerca al blog. Té una opció que justament permet veure totes les publicacions fetes sobre algun tema en concret. La veritat és que pensàvem que hi hauria hagut més vegades que parléssim del saüc, però només n'hem trobat una. Aquest arbust ha començat modestament a florir durant els darrers dies. Hi ha exemplars que ho fan abans i altres que van més endarrerits. A més, com a la majoria de plantes, també té una marcada influència l'altitud, la orientació i la insolació que tingui de cada exemplar concret. El fet és que podem trobar saücs florits des de fa un parell de setmanes fins a ben entrat el maig. Us expliquem tot això perquè els darrers anys hem fet curt en la nostra oferta de cava de saüc, saüquet, ancestral de saüc, xampanyet o com més us agradi de dir-li. No és gens difícil de fer-lo. Només cal seguir fidelment la recepta i, sobretot, tenir dues coses ben presents: evitar que el suc tingui contacte amb l'oxigen de l'ambient (això s'aconsegueix amb qualsevol artefacte que faci l'efecte sifó, deixant que s'escapi el diòxid de carboni que es va formant quan comença la fermentació) i embotellar, en el termini de temps previst, en ampolles de cava hermèticament tapades (la fermentació augmenta considerablement la pressió dins l'ampolla i pot fer esclatar el recipient si l'ampolla no és prou gruixuda).

Si voleu saber la fórmula que utilitzem per a fer el nostre saüquet, entreu al blog i cerqueu la paraula "saüc": trobareu més detalls sobre les proporcions de la barreja de flors i la resta d'ingredients.

Un dels nostres saücs, ben carregat de flors

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 30 de març del 2023

Revolució o submissió

 Bon dia!

Molts xats de pagesos fa dies que treuen fum. L'obligatorietat imposada de fer servir un quadern digital a totes les explotacions agràries se suma a l'allau, com ja us hem comentat altres vegades, de paperassa i controls que les administracions han anat afegint sense cap mena d'empatia cap als pagesos. Les entitats "col·laboradores", que "faciliten" tot tipus de tràmit al DACC (Departament d'Acció Climàtica, que també ho és d'agricultura, encara que no ho indiqui el seu nom), ja s'estan fregant les mans davant l'expectativa que molts pagesos els necessitin per a alguna cosa més, evidentment pagant.

Aquesta és la informació que publica l'Idescat sobre les edats dels pagesos a Catalunya:

No és gaire difícil d'imaginar que, malgrat la capacitat d'adaptació que té el sector, moltes persones de més de 66 anys no ho tindran fàcil per posar-se al dia en com digitalitzar el seu quadern de camp. Amb tot, els que més s'oposen a la mesura són els més joves, farts de tanta mandanga. L'any passat molts ja vam quedar tips de l'aplicació FotoDUN. Una aplicació que teòricament és de suport per a les declaracions de anuals de cultius, però que en realitat estàs forçat a utilitzar quan el DACC té algun dubte de coincidència entre el que s'ha declarat i el que en realitat hi ha a cadascuna de les parcel·les. Obviant que les declaracions es fan abans de les plantades i per tant que de vegades no és un reflex fidel del que acaba passant, el fet és que no coneixem cap pagès que no l'hagi hagut d'utilitzar, encara que realment la seva declaració sigui un calc del que tingui als camps. Entre d'altres coses, aquesta aplicació permet enviar fotografies geolocalitzades per tal que l'administració pugui comprovar que en un tros de terra hi ha exactament el que es va dir que hi hauria. Doncs bé, un dels seus detallets és que no té en compte que en aquest país i amb segons quins mòbils la geolocalització és un miratge, de manera que sovint és tot un despropòsit fer servir la no poques vegades maleïda aplicació. A més, hem de tenir tots l'obligatorietat de comptar amb un mòbil amb aquestes capacitats?

En fi, revolució o submissió. Si mirem enrere, malauradament hi ha més possibilitats que s'imposi la segona opció.

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 23 de març del 2023

De temporada i de proximitat

Potser ja esteu avorrits de trobar al nostre catàleg els productes que fa mesos que us oferim. La primavera ha tret el nas i s'albiren canvis als camps i als plats, però encara han de trigar uns dies a estar a punt per arribar a casa vostra. Molta gent se sorprèn quan expliquem que començarem a collir les carxofes a finals de març i que és l'abril i part del mes de maig quan en tenim a dojo. Igual passa amb els pèsol i les faves, o fins i tot amb les maduixes o els carbassons. Tots aquests productes (i molts d'altres) es cullen, a la nostra zona, setmanes o mesos més tard del que ens volen fer creure. Tenim un clima suau, però no som al Baix Llobregat ni al Maresme, i encara ens agafen més lluny el litoral valencià, murcià o andalús. Es de tots aquests indrets, del més llunyà al més proper, d'on gradualment s'abasteixen, en el millor dels casos (perquè també pot ser del Marroc o fins i tot de l'hemisferi sud) la gran majoria dels supermercats, les botigues, els restaurants i moltes parades dels mercats, vestides de productes de proximitat. Algunes fins i tot afegeixen el cartell d'ecològic.

És veritat que cada cop tots som més conscients de tot plegat, però el bombardeig propagandístic és tan intens que de vegades ens fa perdre el nord. Els mitjans de comunicació, i fins i tot alguna publicació de la pròpia administració, quan parlen de producte de proximitat i de temporada es fan un embolic de ca l'ample. Diríem que el saber popular que ens havia acompanyat durant segles s'ha perdut en poques dècades. Als que som del ram i ho vivim a la nostra pròpia pell ens toca recordar quina és la temporada de cada cosa a casa nostra. Nosaltres ho fem cada setmana amb el nostre catàleg. Any rere any intentem estirar una mica per davant i una mica per darrere les temporada de cada producte, però com ja sabeu la realitat és molt tossuda. El que sí us podem assegurar és que ens esmercem per oferir-vos la màxima diversitat possible cada temporada.

Tot aquest rotllo per dir-vos que ja hem començat a collir els primers espàrrecs i les primeres carxofes, que ja hem tastat els primers pèsols i que les maduixeres comencen a lluir un bon reguitzell de flors prometedores. Trobareu aquests productes ben aviat i en plena temporada, al nostre catàleg, a la nostra botiga i a les nostres parades de Torroella i Palamós. 

Així tenim les pesoleres enguany

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

divendres, 17 de març del 2023

Des de l'obrador del Parc

 Bon dia i bona hora!

L'altre dia vam fer números de la feina de l'obrador. No ens referim als guanys sinó a les quantitats que hem estat transformant per aprofitar puntes de producció, sobres de mercat, verdures descartades pel seu aspecte, una mica tocades, que comencen a espigar-se... A l'obrador del Parc treballem aquests excedents i minves de la producció, per tal de donar-los sortida abans que es desaprofitin. El nostre objectiu no és tant fer conserves com aprofitar al màxim les hortalisses i les fruites del Parc. Per això, no oferim sempre els mateixos productes: depenen de les circumstàncies de cada temporada.
Doncs bé, tal com us dèiem, vam fer recompte de quines quantitats hem aprofitat, i ens ha sortit un bon número: al voltant de 700 kg d'hortalisses, de 18 espècies diferents, que hem convertit en patés, confitures i fermentats, entre d'altres productes. En aquest recompte no hem considerat la poma destinada a suc, tot i que també seria aprofitament, ni la tomata per fer conserva, perquè és un cultiu que fem expressament amb aquest objectiu. Deixant a part, doncs, poma i tomata, les 5 hortalisses que hem recuperat en més quantitat han estat:

1-CARBASSA: 91 kg
2-REMOLATXA: 80 kg
3-MONIATO: 54 kg
4-PASTANAGA: 52 kg
5-CEBA: 44 kg

Si voleu saber-ne més sobre el que fem, podeu trobar -nos a l'Instagram: @escabetxart 

Per avui, res més, que el mestre pagès està en un curs de bioconstrucció, i a l'hort estem “en quadro”. Cuideu-vos molt!

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

dijous, 2 de març del 2023

Dels Andes al món sencer

 Bon dia!

La planta amb aires de canvi a la nostra horta és, sense cap ombra de dubte, la tomata. Si apareix la tomata al camp, senyal que anem cap al bon temps. D'ençà que aquesta hortalissa va arribar del continent americà (concretament dels Andes), tot i que sembla ser que al principi es considerava un fruit tòxic i que en el seu lloc d'origen no es consumia, ha tingut una expansió com cap altre producte conreat als horts. Pot ser que trobeu algun hortet on no es facin cebes o carbassons, dos productes també molt utilitzats a la cuina catalana, però és realment estrany que topem amb algun hortolà, per petit que sigui, que no planti tomates al seu bocí de terra. Tot això per dir-vos que ja hem plantat les primeres tomaqueres als nostres hivernacles. L'aroma que desprèn la planta ja és flaire d'estiu, tot i que la temperatura no ho recordi en absolut.

Nosaltres conreem només unes 5 varietats de tomata, comptant tant les que fem per a consum en fresc com les que fem per fer conserva o per xucar el pa. No gaire lluny tenim l'Horta de la Mercè, a Vullpellac, Ells, tot i que també conreen altres espècies, són els reis de la tomata. Si teniu Instagram, cerqueu-los i gaudiu dels colors i les formes de les més de 50 varietats de tomates que fan. Ara bé, com per les nostres, si les voleu tastar pràcticament haureu d'esperar que arribi el mes de juliol. A hores d'ara no crec que sorprenguem ningú dient que podem gaudir d'aquest fruit, amb una mica de sort, des de primers de juny fins a mig novembre a tot estirar. La resta de l'any també el podem gaudir en forma de salsa, confitures o sec. Consumir-ne en fresc quan no és el seu temps és gairebé un atemptat gastronòmic i es fa un flac favor a la pagesia del país i a l'economia local, ambdues coses bàsiques per aconseguir un mínim de sobirania alimentària.

Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga