dijous, 16 de novembre del 2023

El rotovator

 Bon dia!

Ja fa uns quants dies que s'ens va espatllar el rotovator, Per a qui no ho sàpiga, aquesta eina s'enganxa al tractor i es fa servir per preparar el sòl. Es tracta d'un conjunt de ganivetes que el remou superficialment i deixa la terra, sempre que es treballi amb saó (és a dir ni massa moll ni massa sec), en bones condicions per facilitar la germinació de la llavor, la implantació del planter i altres tasques com ara la col·locació del biofilm que nosaltres fem servir com a cobertura del sòl. Diríem que és una mena de motocultor com el que sovint s'utilitza per a remenar la terra als horts, però bastant més gran.

L'ús del rotovator no és sempre imprescindible. Depèn del maneig que es faci del sòl. Potser haureu sentit parlar de l'agricultura regenerativa, que té entre els seus objectius la reducció o supressió del treball del sòl. Amb aquesta reducció es disminueix la mineralització de la matèria orgànica que aquest conté i que es pot augmentar a través de diferents tècniques, obtenint així un sòl més fèrtil i que actua com a segrestador del carboni que actualment tenim en forma de diòxid a l'atmosfera. Nosaltres, que encara som aprenents de l'ofici d'hortolans, tenim un llarg camí per endavant abans de ser capaços de produir tot el que us oferim segons el que predica l'anomenada agricultura regenerativa. De fet això de no treballar la terra ja ho havien impulsat abans altres mètodes de producció com l'agricultura natural de Fukuoka, la Permacultura de Bill Molison o l'agricultura sintròpica. Fins ara, tot i que seria ben bonic, no han estat mètodes que s'hagin estès entre la gran majoria de productors. La complexitat del maneig en diferents aspectes, que no tenim temps per desgranar en aquest espai, l'increment de costos i el dilatat temps de reacció del sòl són alguns dels factors que segurament limiten la generalització d'aquestes tècniques. Tot i així nosaltres assagem aquesta reducció dràstica del treball del sòl en un dels nostres hivernacles. En resum, de moment ens dóna molta més feina que els altres, però continuem experimentant.

Tornant al rotovator, l'eina no ha pogut resistir l'ús i el pas del temps (la vam comprar l'any 2002) i hem hagut de cercar-ne una de nova. Bé, nova nova, no. Amb el preus actuals de pràcticament tot, la manca general d'estocs i el fet que preferim la reutilització abans que la fabricació, finalment n'hem aconseguit una altra de més nova i en molt bones condicions, tot i que us hem de dir que la seva placa identificativa delata que es va fabricar l'any 2004. 

Llarga vida al nostre rotovator! I que cada any siguem capaços d'utilitzar-lo menys.

Bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada