dijous, 24 d’agost del 2023

Escaldant-nos la pell

Les darreres sembres que hem fet han germinat molt malament. A ple estiu és sempre complicat mantenir la humitat constant que necessiten les llavors, i més tenint en compte que estan en els primers 2 ó 3 primers centímetres del sòl. La calor d'aquests darrers dies hi ha posat el seu granet de sorra per afegir-se a la problemàtica.

Enguany hem hagut "d'innovar" per evitar que les plantes  quedessin socarrimades durant el procés de plantació. La setmana passada, quan estàvem posant el reg abans de plantar, vam prendre consciència de la temperatura a què pot arribar el sòl quan és nu i fa poc que s'ha llaurat. La terra ens cremava els peus! Així que un dia abans de plantar un bon grapat de cols, bròquils, bròcolis, col-raves, apis i altres plantes d'hivern, vam decidir regar per tal d'evitar que les arrels de les plantes també s'escaldessin quan les poséssim a terra. En veure-les ara, una setmana després, podem dir que no va ser pas una mala idea. Estan ben eixerides malgrat la cleca que ens està caient.

En la mateixa línia, estem esperant amb candeletes la pluja que han anunciat per diumenge, a més de la considerable baixada de temperatures que també han dit que l'acompanyarà. Hem de fer la darrera plantada de carbassons i la feixa on han d'anar és tan seca i dura que és impossible treballar-la sense desmanegar l'estructura del sòl, imprescindible pel bon creixement de les plantes. Els agregats del sòl permeten que l'aire i l'aigua circulin, creant un ambient idoni per al desenvolupament de les arrels. Si treballem la terra massa molla o massa seca, destruïm els agregats i, conseqüentment, l'estructura del sòl. La seva recuperació és lenta i, mentre no tornem a recuperar-la, la naixença de les llavors és poc reeixida i el creixement de les plantes molt limitat.

Dissabte vinent, és a dir, demà mateix, és el darrer dissabte d'aquest any que obrirem la botiga. Amb l'arribada del setembre tornem als horaris habituals i, a més de no estar oberts els dissabtes, els dimecres tindrem la parada muntada de 4 a 7 de la tarda en comptes de 5 a 8, com els darrers dos mesos.

Àpali, us deixem i anem a continuar amb les tasques de camp. 

Bona setmana, salut i bons aliments!

 

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada