dijous, 15 de juny del 2023

Collites noves

 Bon dia!

Pels que veniu a comprar a Palamós: dissabte 24 de juny és festa major i l'ajuntament ha decidit, fa tot just un parell de dies i sense demanar opinió als que hi som, que no hi haurà mercat. Els qui han pres aquesta decisió no han tingut en compte que els pagesos que hi anem vivim de vendre el que collim durant la resta de la setmana i que els que consumiu el nostre producte no ho teniu fàcil per trobar-lo en un altre lloc. Tenim referències que altres anys s'ha cercat un dia alternatiu per que s'hi muntessin les parades. Enguany no. Per tal que mirar de minimitzar l'impacte de la decisió, hem proposat a l'ajuntament que ens deixi parar els dimarts anterior i posterior al dia 24 i ens ho han concedit. D'aquesta manera evitarem que passin 14 dies sense veure'ns les cares. Som conscients que no tothom podrà venir dimarts a comprar, però és la millor opció que hem trobat. Tot i que ho vam sospesar, vam considerar que era massa arriscada l'opció d'anar el dia 24 encara que no estigués permès.

Aquesta setmana ja hem collit les primeres patates, mongetes, albergínies, albercocs i prunes. 

De patates n'hem fet de 4 varietats: àgria, kennebec, miren i rudolph. L'àgria i la rudolph han sortit d'una mida espectacular, la miren és molt bufona però de mida més aviat petita i de kennebec encara no n'hem collida. Les plantes encara són verdes i això significa que la patata encara va creixent i per tant la pell encara és molt prima, gairebé es poden pelar fregant-la amb els dits. Per aquesta raó les hem de collir manualment ja que la màquina d'arrencar-ne les sacseja considerablement i queden totes macades. Aquí teniu una imatge del moment de collir la rudolph.

Les mongeteres fan molt més bona pinta que l'any passat. Tot i així hi ha molta diferència d'unes plantes a altres. Per a que estiguin en plena producció encara haurem d'esperar una setmana. Us hem dit que n'hem collit aquesta setmana però de fet serà avui mateix que les collirem. És difícil fer-se una idea de si en sortirà poca o molta. El camp és gran però la diferència entre plantes també. Ja ho sentireu a dir.

D'albergínies n'hem collit tot just per a fer un tast. Ahir les vam calçar per enterrar l'herba que sortia al peu de les plantes i per tal que les tiges puguin aguantar, quan estiguin més carregades, el pes dels fruits. Quan es fa aquesta feina, les flors que han sortit a la part més baixa de la planta ja tenen albergínies de més de mig pam i quedarien colgades per la terra. Ens vam atorgar el privilegi de collir-les i tastar-les. Ben aviat en tindrem per oferir-vos-en.

Malauradament els nostres albercoquers són massa delicats i amb poc vent que faci els fruits tendeixen a caure. N'hem collit un bon grapat, però molts ja eren a terra. No és res excepcional. Els vam plantar fa vint anys i cada temporada ha passat el mateix: de massa verds per collir-los a massa sensibles a les ventades. De bons ho estan un munt.

Les primeres prunes que collim no sabem de quina varietat són. De pell morada i carn groga. Són molt gustoses però els arbres en fan molt poques. De fet, la florida és cada any espectacular, però el quallat és escadusser i per tant la collita també. Tot just en tindrem per que les pugueu tastar els primers que vingueu demà al mercat de Palamós.

I fins aquí la crònica de les noves collites. Seguim endavant.
Que tingueu molt bona setmana, salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada