dijous, 20 de gener del 2022

Reblant el clau

Un dels nostres punts dèbils és l'origen de les varietats que utilitzem. La gran majoria són híbrids. Alguns d'ells fabricats per grans multinacionals que, si utilitzem un llenguatge políticament correcte, diria que estan a anys llum de ser el model ideal, des del punt de vista ecològic i social, pel qual nosaltres apostem. 

La roda en la qual estem immersos ens ha portat a simplificar i externalitzar algunes feines. No és un problema específicament nostre. Som molts els que fem horta i hem delegat la tasca de produir el planter i les llavors a empreses externes. 

Normalment el planter el produeixen empreses més petites i locals. A Catalunya n'hi ha molt poques que en facin d'ecològic, però en general utilitzen varietats híbrides. Hem de tenir present que són empreses que també produeixen planter convencional, amb l'ús d'adobs i fitosanitaris de síntesi química. 

Les llavors híbrides les produeixen empreses multinacionals, moltes de les quals pertanyen a grans grups que també aglutinen empreses farmacèutiques, alimentàries i productores d'adobs i fitosanitaris, entre d'altres. Simplificant-ho, l'híbrid és simplement un creuament, generalment secret, de dues varietats. Tots els híbrids d'una mateixa varietat, teòricament, són genèticament idèntics. La característica principal de tots ells és que la seva descendència és diversa des d'aquest punt de vista i no te perquè conservar cap de les qualitats del progenitor.

Teòricament l'objectiu de l'obtentor de l'híbrid és millorar en algun aspecte de les varietats originals: augmentar la producció, la resistència a malalties o les seves qualitats organolèptiques, allargar la seva conservació, o coses similars. La realitat és que, en general, els mateixos objectius es podrien aconseguir millorant les varietats existents o creant-ne de noves que no fossin híbrides. És més que evident que l'objectiu principal de l'obtentor és evitar que ningú es beneficiï de les possibles millores de la varietat obtinguda, ja que, com hem dit, la descendència té molta variabilitat genètica i per tant la llavor que produeix no dóna plantes iguals a les que les ha produït.

Tot això per dir-vos que enguany encetem una nova etapa en aquests aspectes. Produirem part del nostre planter i ho farem únicament amb varietats no híbrides, no registrades a nom de cap empresa i produïdes per petits productors o cooperatives. Un pas més en la nostra contribució a que un altre món sigui possible.

Salut i bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada