dijous, 22 d’abril del 2021

Els preus de les verdures

 Fa poc més de 10 anys ens vam trobar una bona colla de pagesos que fèiem horta ecològica a diferents territoris del país. Després d'unes quantes reunions vam ser capaços de consensuar el que vam anomenar "preus d'intercanvi entre productors" de totes les verdures i hortalisses que produíem. Es tractava d'un llistat de tots els nostres productes amb un preu que consideràvem just per al pagès. Sobre aquell preu, a més de servir per aplicar-lo a la venda de productes entre nosaltres, cadascú incrementava un percentatge que considerava adequat per tal d'establir un preu de venda final als seus consumidors. Aquell llistat ha estat una referència fins i tot per a molts pagesos que no van participar a les trobades o que s'hi van posar més tard. De fet a dia d'avui encara és una referència per a molts.

Fa uns mesos van tornar les trobades per encarar aquest tema i actualitzar preus. Per diverses raons no ha estat una trobada tan àmplia com va ser el 2011. Bàsicament per les limitacions de la pandèmia i el sorgiment de diferents grups de productors. Llavors érem menys i més capaços d'unir esforços, potser per necessitat. La qüestió és que ara disposem d'una nova eina, consensuada per un bon grapat de pagesos, per fixar preus entre productors i, aquest cop, també per fixar preus de venda.

Aquest assumpte ha estat sempre un tema complex. Cada any varien els costos de producció per a cada producte. Posem per exemple la pastanaga. Per tal de tenir-ne tot l'any nosaltres fem entre 8 i 10 sembres. Rarament, per diferents raons, totes les sembrades germinen bé. Rarament totes les sembrades arriben a la collita en les millors condicions: les fulles poden agafar fongs, les arrels poden estar foradades per cucs, una tramuntanada forta pot fer malbé tot el fullatge, una pluja intensa pot provocar podridures, etc, etc. Per tan establir un preu fix de venda inevitablement implica que algunes vegades tinguem més guanys i altres menys o, fins i tot, puguem tenir pèrdues. Així és la vida a pagès!

D'altra banda, el mercat de majoristes va per altres camins. També en producció ecològica, tot i que menys. Se segueix, com la majoria de coses en aquest món on vivim, la famosa llei de l'oferta i la demanda. No hi combreguem, queda clar. Malauradament, la logística complica el fet que puguem tenir directament, quan ens manca, alguns productes d'altres pagesos. Això ens obliga, de vegades, a anar a petar al mercat majorista i per tant a reflectir-ho en els nostres preus finals. Tot i que el majorista que hem triat és una cooperativa de pagesos (Hortec), no s'escapen d'aquesta putrefacta llei que, com tan sovint, permet que només qui té més pugui accedir als productes que més escassegen.

Per acabar, doncs, veureu que hem modificat preus. En general han variat poc o gens. Cal dir que la majoria dels que han canviat ho han fet a l'alça, tot i que n'hi ha algunes excepcions, com per exemple la patata, que ha baixat considerablement.

Esperem que aquest fet no us suposi cap impediment per a continuar amb nosaltres. Si teniu qualsevol dubte o proposta no dubteu a compartir-la amb nosaltres, ja sabeu on trobar-nos.

Salut, bons aliments i .... bona diada!!!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada