dijous, 20 de febrer del 2020

Agricultura, cultura i natura

Bon dia!

Tant d'explicar coses que de vegades no recordo si ja us he comentat alguns fets o no. Diria que no us he dit que estem preparant una sèrie d'activitats per aquest any, sobre agricultura, cultura i natura.

Per què una proposta d'activitats al Parc?

Tenim la vocació de compartir els nostres aprenentatges, les nostres inquietuds i els valors que ens impulsen a fer el que fem de la manera que ho fem. Ens plau, doncs, donar a conèixer el nostre projecte en conjunt: a més de cultivar ecològicament fruites i verdures, comptem amb plaques solars per l'autoproducció de l'energia que consumim, depurem les nostres aigües, tenim un espai de plantes aromàtiques, estem treballant l’aprofitament dels excedents amb un projecte de conserves saludables i formem part de la xarxa de finques de custòdia, entre molts d’altres fronts. Tot això ho volem compartir amb tothom, per créixer i contribuir a escampar aquesta llavor de canvi de mentalitat envers el nostre entorn.

La proposta d’activitats: agricultura, cultura i natura.

Creiem que agricultura (agri-cultura) i natura van sempre lligades, per això fem una aposta ferma per incloure en la nostra manera de fer, i per tant també en les activitats que us proposem, diversos elements de cultura popular. Ens referim a cultura popular en un sentit ben ampli, de coneixements ancestrals a formes modernes que agafen les tradicions. Així, les cançons, la poesia, els usos tradicionals de les plantes, les receptes antigues, els jocs dels besavis, les tradicions locals, ens inspiren i ens motiven a cercar i recuperar coneixements que no volem que es perdin, i que intentem revitalitzar i fins i tot normalitzar. Sense renunciar, per descomptat, al que ens aporten els nous coneixements i les tendències actuals, però sempre amb sentit crític i de respecte pel planeta. Perquè volem una terra viva, en tots els seus sentits. Dins les propostes, trobareu, sols o barrejats entre ells, alguns d’aquests elements:
  • Descoberta de l’entorn agrícola i natural: tant el coneixement dels conreus presents, com la descoberta de les nombroses espècies animals i vegetals que es poden localitzar fins la finca.
  • Usos populars de les plantes: des dels jocs dels nens de fa 100 anys, a la cistelleria, l’ús de les plantes per a guarir, per teixir, tenyir, per fer aliments... incloent-hi les begudes fermentades.
  • Música popular: les cançons, la improvisació de versos i els instruments populars. Tenim en compte, primerament, l’entorn cultural empordanès, però el nostre àmbit seria el dels Països Catalans.
  • Tast de productes de l’horta: frescos o conservats, el tast és pràcticament omnipresent en les propostes que us presentem, perquè una de les nostres aspiracions és la de ser capaços d’aprofitar els nostres propis excedents a través de conserves com la deshidratació, la fermentació, les confitures, els agredolços, els escabetxos.  
Per començar, aquest proper mes de març us proposem el següent taller:

Imatge 

I per l'abril, un d'iniciació a la cistelleria amb vim, amb el cisteller Carlus Trijueque. Aquest el farem el diumenge 5 d'abril, matí i tarda. Ben aviat us en donarem més detalls i us presentarem la resta d'activitats.
Molt bona setmana!
Enric

Salut, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada