dijous, 30 de maig del 2019

De les abelles al cava de saüc

Ens dediquem a fer molta verdura i alguna cosa de fruita. Però la cosa no s'acaba aquí, com ja sabeu... Aquesta setmana hem fet un parell de coses que han trencat la dinàmica de les nostres tasques habituals.

Ja feia anys que no remenàvem les abelles que tenim entre els fruiters. Es diria que les teníem "mig abandonades". És clar que elles no ens necessiten per a res per tirar endavant! Enguany hem tingut l'oportunitat de veure com eixamenaven. Personalment no vaig tenir-ne el goig, però l'Oriol i l'Alba van quedar bocabadats, i una mica espantats, davant l'espectacle. I si eixamenen, vol dir que estan prou fortes com per a dividir la colònia i fer-ne dues. Així, sense cap mena de tractament contra la varroa ni la vespa velutina, que són dos dels mals més greus que estan patint els ruscs de tot el país. I, vés per on, ens vam decidir a obrir la caixa i veure com estava per dins. Doncs bé: plena d'abelles sanes i... de mel!
 Alguns quadres eren ben plens, amb les cel·les operculades (plenes de mels i tapades amb cera) i no vam poder resistir la temptació de sostreure'n uns quants de plens i posar-los-n'hi de nous... totalment buits.

Una petita reflexió, sap greu dir-ho, la mel que prenem tots plegats és mel robada a les abelles. Ara per ara és possible que aquest fet no és sigui tan dramàtic com pugui semblar, però, tal com van les coses, amb la important davallada del nombre d'abelles que està havent-hi a nivell mundial, vés a saber si qualsevol dia aquest fet no es converteix en un delicte contra la humanitat. Sense les abelles i altres insectes pol·linitzadors el món seria totalment diferent de com el coneixem i es posaria sobre la corda fluixa la vida al planeta.


Canviem de tessitura. Ja hem embotellat la primera "gran" remesa de cava de saüc. Ens hem llençat a la piscina! Ahir van ser 180 ampolles. En un mes estaran a punt per tastar. De tota manera les primeres ampolles, que ja vam envasar fa un parell de setmanes, tot i que era una remesa molt menor, probablement ja us les oferirem la setmana vinent, després d'un tast familiar. Heus aquí una imatge de les ampolles on està finalitzant la fermentació.


Per acabar, afegirem que, tot i que encara són un xic petites, aquesta setmana ja comencem a collir les primeres pastanagues de la temporada. Terriblement tendres... També us oferim ja els nostres primers carbassons, tot i que no sabem si per la propera setmana ja n'hi haurà prou per a tots. A les tomates, potser l'hortalissa més esperada, encara els queden un parell de setmanetes.

Apa, molt bona setmana.
Enric
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada