dijous, 10 d’octubre del 2024

El temps, bitxos i @escabetxart

Bon dia! 

Enguany la tramuntana, les pluges i algunes plagues ens han fet la guitza. No és que la tramuntana hagi bufat excepcionalment, però ho ha fet en moments delicats per algunes plantades que han quedat malmeses, minvant la seva capacitat productiva. Ni és que hagi plogut massa, però ho va fer consecutivament quan les temperatures eren ideals per al desenvolupament dels fongs en alguns dels nostres conreus. I, per acabar, problemes amb algunes plagues. Ves a saber per què hem tingut la presència com mai de l'eruga dormilega (Agrotis sp.), que se'ns va cruspir la plantada més gran que fem de pastanagues en un tres i no res, i que encara ara va fent de les seves en les darreres sembres. Un altre individu que s'ha abonat, sobretot amb la tomatera, ha estat l'àcar del bronzejat, que ha fulminat les tomateres, incloent-hi les més joves, en poques setmanes. 

 Agrotis ipsilon  L'Agrotis

L'Àcar del bronzejat (mesura 0,1 mm)

Tot plegat ha provocat que a hores d'ara anem una mica mancats de varietat de producte. I no només de producte propi. Els efectes de les erugues i els àcars han estat bastant i molts companys estan com nosaltres. Altres anys en aquesta època teníem dificultats per encabir l'àmplia varietat de productes a les parades del mercat. Enguany no. Aquesta és la realitat al camp. Malgrat tot, la majoria de conreus d'hivern a hores d'ara estan en bon estat i creixent a bon ritme. Al llarg de l'any fem cap a 170 plantades i una trentena de sembrades. Sortosament són una petita minoria les que fallen i generalment ens donen moltíssimes més alegries que no pas frustracions.

D'altra banda us volem fer saber que podeu trobar bona part de les confitures del nostre obrador en altres punts de venda. A Gaüses (Vilopriu), al punt de venda de Pasturabosc, productors de formatges i altres derivats làctics de cabra. I a La Bisbal, a la botiga de Mas Casas, productors de làctics, carn de xai, llana i cosmètica natural, i a la Drogueria Farreny, un establiment centenari on es pot trobar gairebé de tot. I ja que parlem de l'obrador, us convidem a visitar el seu Instagram (@Escabetxart), on s'ha començat una col·lecció de publicacions en vers, aprofitant l'afició a la glosa (improvisació de versos) de la Mireia. 

Bona setmana, salut i bons aliments.

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç
Parc Agroecològic de l'Empordà - Botiga

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada