dijous, 23 de setembre del 2021

L'apoderament energètic és a les nostres mans

Fa 17 anys que tenim plaques fotovoltaiques instal·lades a la finca. El preu de l'electricitat per al consumidor final en aquells moments era poc més de la tercera part del que ho és a dia d'avui. D'altra banda, quan les vam instal·lar, el preu de les plaques estava pels núvols, de l'ordre d'unes quatre vegades el preu actual. És evident que no vàrem fer-ho per motius econòmics. En aquells moments comptàvem que trigaríem més de 10 anys en amortitzar la instal·lació, però la nostra convicció ètico-ecològica no ens va fer tenir cap dubte davant la disjuntiva d'instal·lar-ne o no. 

Per aquesta mateixa filosofia, des del 2014 formem part de la cooperativa Som Energia. Pels que no la conegueu, tal com es defineixen ells mateixos: "Som Energia és una cooperativa de consum d’energia verda sense ànim de lucre. Les nostres activitats principals són la comercialització i la producció d’energia d’origen renovable. Estem compromesos a impulsar un canvi del model energètic actual per assolir un model 100% renovable.". Si encara no en formeu part, us convidem a que us plantegeu de sumar-vos-hi.

L'escàndol actual que les elèctriques, els governs i altres sectors intenten camuflar és un insult de dimensions considerables. Ho sabem bé els que tenim instal·lacions que aboquen els excedents a la xarxa i que les companyies venen, sense cap cost en inversions, prop de quatre vegades més car que el preu que paguen per cada Kw. I a més és energia que s'injecta en hores que ells anomenen "període punta". 

La producció descentralitzada d'energia elèctrica, amb un paper rellevant de l'autoproducció (tant a nivell individual com a nivell municipal) i la reducció del seu consum en tots els àmbits possibles a través d'estratègies ben definides i canvis d'hàbits són dues opcions senzilles i viables que capgirarien la situació. Reduiríem dràsticament les emissions de CO2, l'impacte mediambiental d'infraestructures gegantines, el poder d'alguns oligopolis i consolidaríem el nostre apoderament energètic.

Digueu-nos innocents, però de vegades ens preguntem què coi estem esperant per canviar el món...

Que passeu una bona setmana.
Salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada