dijous, 16 de setembre del 2021

El relleu generacional (no anem bé)

 Cada cop en som menys i no és gens estrany. Em refereixo a que cada cop som menys els que decidim dedicar-nos a aquesta tasca de treballar el camp. Ja fa dècades que és aixi. Hi ha un grapat de motius que ho provoquen. Sense ànim de ser exhaustiu, en vull desgranar uns quants:

- Els pagesos que es dediquen als conreus extensius, per exemple, cada any que passa necessiten treballar més superfície per guanyar el mateix, per tant algú ha de plegar per a que algú altre s'hi pugui seguir dedicant. Aquest és un fet estructural i passa a molts altres sectors, tot i que potser no tan exageradament. 

- La diferència entre el preu d'un producte en origen, és a dir el que cobra el pagès per la seva producció, tot i que és molt variable, i el preu que paga el consumidor final, potser és de l'ordre d'un 400% o més. Tot i ser el productor que el que inverteix més i el que està sotmès a més riscos.

- Les administracions, sobretot les més properes, en general posen molts entrebancs als petits productors. En finques d'horta, per exemple, cal poder viure-hi i tenir-hi una infraestructura mínima que permeti desenvolupar l'activitat amb eficiència. Però els permisos són difícils d'aconseguir i depenen de criteris arbitraris i molt subjectius. Sovint dóna la sensació que protegeixen els privilegis d'uns quants en contra dels drets d'uns altres.

- L'accés a la terra és molt complicat. Els lloguers són precaris i les propietats més ben ubicades, amb millors terres i amb masos prou amplis, són només accessibles a persones que es dediquen a activitats més rentables. Cada cop hi ha més masos ocupats per gent que no treballa al camp.

- L'activitat agrària és molt poc rentable en relació a les inversions que cal realitzar, el temps que cal dedicar-li, la seva duresa i els riscos que s'assumeixen.

Amb aquest panorama costa de trobar qui vulgui incorporar-se. Cal una estratègia acurada, unes conviccions fermes i una important dosi de sort per a superar els entrebancs que apareixen al camí, sobretot si parlem de nouvinguts a la pagesia. Els que venen de família pagesa tenen molt de guanyat en tots els sentits.

El relleu generacional al camp és bàsic per garantir l'abastiment local d'aliments, el manteniment del paisatge i el poblament del territori. Si tots plegats no en som prou conscients i  no es fan polítiques i accions que l'afavoreixin, la seguretat alimentaria serà una fal·làcia i estarem sotmesos a grans corporacions que decidiran, entre d'altres coses, què sí i què no podem menjar.

Gràcies per fer possible que un altre món sigui possible!

Que passeu una bona setmana.
Salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada