dijous, 8 de juliol del 2021

D'albercocs, a dojo.

L'any 2004 vam plantar 11 espècies de fruiters a casa nostra. De cadascuna d'elles en vam posar 6 o 7 varietats per tenir-ne fruita durant tota la temporada. L'experiència ens ha demostrat, com ja hauria d'haver estat evident, que no tot es fa bé a tot arreu. Les espècies que millor se'ns han adaptat han estat les figueres i les pomeres. Les pruneres van fent, i segur que estarien molt més maques si les anéssim regant com cal. Però de tots els fruiters, els que han sortit més mal parats han estat el cirerer i l'albercoquer. Tots dos arbres són molt sensibles a l'asfíxia radicular. Ho tenen molt malament en terrenys com el nostre, amb la capa freàtica oscil·lant entre dos i cinc metres de fondària, i planers. Per acabar-ho d'adobar, les carreteres mal fetes i l'oblit de la xarxa de desguassos segresten l'aigua, convertint els camps en allò que eren temps enrere, és a dir, aiguamolls. En aquestes condicions els arbres sobreviuen durant uns anys, fins quedar col·lapsats per la manca d'oxigen a les seves arrels. Els cirerers fa anys que els vam arrencar. Amb prou feines, de la trentena que n'hi havia, havíem arribat a collir un parell de caixes de cireres. Els albercoquers van donar molt els primers anys. Però molt! Algunes varietats fa temps que les hem arrencades. Altres van aguantant i, en anys com aquest, on les pluges han estat minses, esclaten de nou i regalen tanta descendència que el sòl queda encatifat d'albercocs perquè no donem a l'abast per recollir tota la fruita. Encara ens queden quatre arbres ben plens. En voleu venir a collir? Només amb el que hi ha al terra, podríeu fer, si us agrada i per més golafres que sigueu, més confitura de la que us menjareu en els propers anys! Ah, i aquests són de regal.

Ja estem fent el compte enrere per tastar síndries i melons. L'experiència ens diu que la setmana del 20 de juliol ja comencen a estar a punt els primers fruits. Això vol dir que aquesta propera setmana no, però l'altra ja us en podrem oferir. De síndries n'hem fet les de sempre, les de la varietat "pota negre". De melons n'hem fet dues varietats, "futuro" i "galceran". La primera ens dóna un fruit de color groc molt dolç i aromàtic, de carn no gaire ferma. La segona és de tipus pell de gripau, de pell verdosa, carn ferma i molt gustosa. Esperem que aquest any els melons surtin més bons que l'any passat. L'excés d'aigua també els va afectar i van sortir un xic aigualits. Segur que això enguany no passarà.

Salut i molt bons aliments!

Enric i Mireia
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada