dijous, 5 de novembre del 2020

L'espelta

La setmana passada, sense dir res, com fem de vegades, vam incloure l'espelta al nostre catàleg. Alguns dels productes que us oferim en arriben així, de sobte. Altres, que ens semblen interessants, els cerquem durant molt de temps i de vegades ni els trobem. Aquest darrer cas és el del fajol. Encara no hem estat capaços de trobar-lo de producció propera i sense la pellofa. Sovint ens el venen com si fos d'aquí i en realitat és de la Xina. Però pel que fa a l'espelta no vam fer cap cerca. Va ser xerrant amb en Salvador Puig, d'Ullà, que des de fa uns anys conrea el cigró que us oferim, que em va dir que si volíem també feia espelta. I tant que en volem! - li vaig dir. 

Amb l'espelta podem fer farina (si tenim algun estri de cuina que ens ho permeti) i utilitzar-la com a tal, però també podem cuinar el gra directament com si es tractés d'un gra d'arròs. Per cuinar-la, cal deixar-la en remull 10 o 12 hores i el temps de cocció és d'uns 40 minuts. Hi ha mil maneres de preparar-la. Qualsevol recepta que feu amb arròs, la podeu fer amb l'espelta. Només cal tenir en compte aquest detall del temps de cocció. A part del seu alt contingut amb vitamines dels grup B i E, i d'una elevada quantitat de fibra i minerals com el magnesi, el fòsfor i el potassi, l'espelta és interessant pel seu baix índex glucèmic, que indica que l'energia que proporciona es va alliberant lentament després de la seva ingestió i per tant resulta interessant quan hem de fer un esforç perllongat en el temps com ara una excursió o una cursa llarga. Vaja, que si no la coneixíeu, ja tenia una excusa per diversificar encara més la vostra dieta i els vostres plats.

També us hem tornat a oferir mel. Ja fa setmanes que en tenim d'aquest any, però fins fa quatre dies no vam pensar d'incloure-la al catàleg. Diuen que val més tard que mai... Enguany tenim de dos productors amics. Una és de la garrotxa (La calma) i l'altre del cap de Creus i les alberes (El rusc). Les dues excepcionals.

Salut i bons aliments!

Enric
Pau, Llibertat i República
#ViscaLaTerraViva
---------------------------------------------------------------------------------
Per fer la vostra comanda, seguiu el següent enllaç:
http://www.parcagroecologic.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada